Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Video | Neemt Rutte zijn favoriete filosoof wel serieus?

Home

Robin de Wever

© anp

Utopisch denken en het tolereren van intoleranten leidt tot ellende, wist filosoof Karl Popper. Premier Mark Rutte geldt als een Popper-adept. Maar erg consistent is hij niet, vindt D66-Kamerlid Boris van der Ham.

'Is deze regering eigenlijk wel liberaal?' Van der Ham is niet de eerste die het zich hardop afvraagt. Het strenge beleid over onder meer islamitische gezicht bedekkende kleding zou getuigen van onliberale bemoeizucht.

En hoe liberaal is de politieke samenwerking met de SGP, een partij die ongelijkheid tussen de seksen propageert?

In onderstaande video gaat Van der Ham te rade bij één van Ruttes favoriete filosofen. De Duitser Karl Popper wees ongebreidelde tolerantie en utopisch denken af. 'Pogingen om de hemel op aarde te realiseren', schreef hij, 'leiden altijd tot de hel op aarde.'

Ruttes politiek is volgens Van der Ham maar een slap aftreksel van die filosofie.

Met een beetje geluk krijgt Van der Hams aanval een staartje. Op 27 september vindt in het provinciehuis van Antwerpen de vijfde Popperlezing plaats. De spreker van dit jaar: Mark Rutte.

Lees verder na de advertentieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie