Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Video | 'Haïtiaanse aardbeving was Gods straf voor sodomie'

Home

Robin de Wever

RELFIL BLOG - Aan aandacht van buitenlandse media hadden Haïtianen twee jaar geleden geen gebrek. Ten minste één verhaal over de verwoestende aardbeving bleef vrijwel onbekend: een deel van de bevolking gelooft dat de ramp Gods straf was voor homoseksualiteit.

De 'cartoonreportage' Haiti's Scapegoats ('Haïti's Zondebokken') moet daar nu verandering in brengen. In de vijf minuten durende documentaire vertellen lokale homoseksuelen hoe ze door landgenoten aangevallen werden vanwege hun geaardheid.

Het geweld zou - in meer of mindere mate - voortduren tot op de dag van vandaag. Burgers 'beschikten niet over genoeg wetenschappelijke informatie om dit onderwerp te kunnen verklaren', verklaart vertegenwoordiger Natacha Clerge van het sterk christelijke land in de reportage.

Verband
Zo kon het gebeuren dat twee natuurverschijnselen in verband werden gebracht én een religieuze oorzaak opgespeld kregen. De keuze om in Haiti's Scapegoats getekende beelden te gebruiken was niet enkel esthetisch. De slachtoffers die journaliste Caroline Dijckmeester-Bins interviewde, wilden niet herkend worden.

De video maakt deel uit van een reeks. Het team rond Dijckmeester-Bins publiceert het komende jaar iedere maand een reportage over de gevolgen van de aardbeving. Bij het project hoort ook een stripverhaal, dat online te lezen is.

Klik voor ondertiteling bij de video op de CC-knop onderin.

Deel dit artikel