Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Video | 'Breiviks manifest is geen geraaskal, dat maakt het zo eng'

Home

Robin de Wever

Anders Breivik, vorige maand tijdens het proces tegen hem in Oslo © reuters

Stel dat Osama bin Laden een manifest van honderden pagina's had nagelaten. Journalisten en opiniemakers zouden niet uitgedebatteerd raken. Waarom is het debat over de ideologie van Anders Breivik, ook een ideologisch massamoordenaar, dan nooit op gang gekomen?

De Noorse massamoordenaar is allesbehalve een gestoorde eenling, waarschuwt Eildert Mulder. De Trouw-redacteur verdiepte zich het afgelopen najaar in de ideeën van de man die op het eiland Utøya 69 mensen vermoordde.

Deze maand verschijnt bij uitgeverij Meinema zijn boek Anders Breivik is niet alleen, een uitwerking van artikelen die hij eerder in Trouw publiceerde. Breivik doodwzijgen is levensgevaarlijk, meent Mulder. Zijn boek is een hedendaags Mein Kampf, dat appelleert aan ideeën die op internet bepaald niet impopulair zijn. Hij onderscheidt zich slechts doordat hij de daad bij het woord voegde.

Heeft u Mulders artikelen gemist? In de onderstaande video's legt hij kort uit wat Breivik en zijn ideologie zo gevaarlijk maken.

Lees verder na de advertentie

Eildert Mulder over Anders Breivik

Eildert Mulder over Anders Breivik 2

Eildert Mulder over Anders Breivik 3

Eildert Mulder over Anders Breivik 4

Deel dit artikel