Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verzekeraars gaan aan de haal met EPD

Home

Karen Gerbrands | Kamerlid voor de PVV

© anp
Opinie

Er komt opnieuw een doorstart van het elektronisch patientendossier (EPD), maar nu in private handen. Het heeft mij geschokt. Was de onlangs in de Tweede Kamer aangenomen motie van de VVD hier de aanleiding toe? Of waren de gesprekken gewoon doorgegaan nadat de huidige beheerder Nictiz had aangegeven zelf geen geld te hebben voor een doorstart?

Blijkbaar stond er een nieuwe gegadigde te popelen om in het financiële gat te springen. Een partij met in mijn ogen een dubbele pet: de zorgverzekeraars. Zij 'redden' het EPD, maar ze vragen ook iets terug.

Vanaf 2013 verplichten de verzekersaars elke zorgverlener om zich aan te sluiten op het EPD. Anders krijgt de zorgverlener geen contract. Het moet nog blijken of alle zorgverleners zich hiertoe laten dwingen, ook gezien de matige belangstelling voor de eerdere doorstart. Kijkend naar de toekomst, rijst de vraag hoe lang het zal duren voordat patiënten gedwongen worden zich ook bij het EPD aan te sluiten.

Als straks iedereen in het EPD zit, kunnen de verzekeraars via 'data mining' een schat aan gegevens binnen halen. Dit is zorgwekkend. Alleen al het idee dat mijn zorgverzekeraar in mijn medische dossier kan kijken is al teveel.

De Eerste en Tweede Kamer moeten dit private EPD verwerpen. de oorspronkelijke bezwaren tegen het elektronisch patientendossier zijn niet opgelost. De privacy en de veiligheid zijn niet goed geregeld. Te veel zorgverleners hebben te makkelijk toegang. De 2,2 miljoen die minister Schippers nu wil bijdragen kan ze beter in het vernieuwen van regionale systemen steken of in de ontwikkeling van een persoonlijke chipkaart die patiënten zelf bij zich houden.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie