Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verzekeraar geeft hogere lijfrente aan verstokte roker

Home

Joop Bouma

Rokers zijn voor de verandering eens beter af dan niet-rokers: ze kunnen een hogere lijfrente krijgen omdat ze gemiddeld korter leven.

Een verzekeraar brengt een lijfrentepolis op de markt die aan verstokte rokers meer geld uitkeert. De maandelijkse uitkeringen zijn tientallen tot honderden euro’s hoger dan bij andere polissen. Want rokers leven gemiddeld acht jaar korter.

Al jaren krijgen niet-rokers korting bij verzekeraars. Volgens voorzitter Ton Wurtz van Rokersbelangen is het hoog tijd dat ook rokers kunnen profiteren van een uitkering die wordt gekoppeld aan hun levensverwachting. „Voor overlijdensverzekeringen moeten rokers hogere premies betalen. Dan is het terecht dat zij voor hun lijfrenteverzekering een hogere uitkering krijgen.”

De polis is ontwikkeld door levensverzekeraar Paerel Leven in Lelystad in samenwerking met de Stichting Rokersbelangen, een belangengroep van rokers. Nieuwe klanten voor de Rokerslijfrente moeten met een urinetest aantonen dat ze roker zijn. Ze moeten ook verklaren dat ze de afgelopen vijf jaar nooit langer zijn gestopt met roken dan één maand en niet meer dan twee stoppogingen hebben gedaan. Rokers moeten er verder voor tekenen dat ze in de afgelopen vijf jaar gemiddeld minimaal tien sigaretten of zes sigaren of zes pijpen per dag hebben gerookt.

Volgens directeur Hans Brandwijk van verzekeraar Paerel kan zijn rokerspolis tot ruim 16 procent meer opbrengen dan gangbare lijfrentepolissen. „Wij geloven erg in doelgroepenbenadering. Een derde van de Nederlandse bevolking rookt, voor die grote groep is dit interessant. We gaan uit van de gemiddelde levensverwachting. Ik weet het: iedereen kent voorbeelden van een opa die al rokend 102 werd. Maar er zijn ook rokers die er één of twee jaar na hun pensionering al uitstappen. Wij denken dat er behoefte is aan dit product.”

Deel dit artikel