Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verwarmen met zonnestroom toch slim?

Home

Vincent Dekker

Mijn buurman heeft in zijn nieuw gebouwd huis al warmtepompen die gevoegd worden met zonnestroom...
Weblog

Uit twee verschillende hoeken wordt mij aangeraden toch nog eens naar elektrisch verwarmen te kijken. Met mijn zonnepanelen een warmtepomp aandrijven of een elektrisch vloerkleed voeden, zou het toch slim zijn?

Ik heb al een paar keer verlekkerd naar warmtepompen gekeken. Dat zijn een soort omgekeerd ijskasten: ze 'koelen de buitenlucht af' en met de warmte die ze aan die lucht onttrekken, verwarmen ze het huis. Met één kiloWattuur aan stroom, produceren ze warmte die gelijk staat aan zo'n 4 kWh aan energie.
Probleem is dat de warme lucht die zo'n pomp het huis in brengt, niet heet genoeg is om een cv-systeem op temperatuur te brengen. Je moet die lucht rechtstreeks de ruimte in blazen. En omdat warme lucht omhoog gaat, moet je die warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming gebruiken, zo werd mij bij mijn kleine onderzoek duidelijk. En een vloerverwarming aanleggen in een bestaande woning gaat mij te ver. Ook Milieucentraal is niet erg enthousiast over warmtepompen voor bestaande woningen.

Warmtepomp tegen plafond
Niet waar dus, zeggen diverse warmtepomp-gebruikers tegen mij. Je kunt die pomp ook rustig bovenin je kamer hebben hangen. Daar functioneert hij in de zomer in omgekeerde richting: als airco, en 's winters dus als verwarming.
In de zomer klopt het verhaal denk ik helemaal. Maar in de winter warme lucht tegen het plafond van een kamer blazen klinkt absoluut niet logisch. Die warme lucht blijft daar volgens mij dan hangen en de koude lucht blijft lekker op de vloer liggen, waar mijn voeten dan flink gekoeld worden.
Hebt u evaring met dit gebruik van een warmtepomp? Meld het me alstublieft. Ik ben erg benieuwd!

Elektrisch vloerkleed
Een tweede mogelijkheid om met zonnestroom het huis te verwarmen werd me door anderen aangedragen. Zij wezen me op een soort 'elektrische deken' die je onder je vloerkleed aanbrengt. De deken is maar een millimeter of zo dik en kan onder elk kleed worden gelegd. Uiteraard verwarm je zo niet je hele huis, of zelfs maar hele kamer, maar wel de plek waar je extra warmte wilt hebben, bijvoorbeeld omdat je aan een tafel werkt die op zo'n kleed staat. Voor de rest van de kamer kun je dan je thermostaat een paar grader kouder zetten, wat een forse besparing op gas zou (moeten) betekenen.
Zijn er onder u ook al ervaringsdeskundigen die hier iets meer over kunnen vertellen? Hoeveel stroom ben je kwijt aan zo'n kleed en wordt het echt comfortabel of krijg je alleen maar warme voeten?


Deel dit artikel