Vertrouwelinge Zuid-Koreaanse president aangeklaagd in corruptiezaak

home

Redactie

Zuid-Koreanen protesteren in Seoul. © AFP

Een vertrouwelinge van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is formeel aangeklaagd voor machtsmisbruik, vanwege de rol die zij zou hebben gespeeld in een corruptieschandaal.

President Park zelf is politiek onschendbaar en kan niet door aanklagers worden verhoord. Sinds het schandaal aan het licht kwam, is de positie van Park aanzienlijk verslechterd.

Park's vertrouwelinge Choi Soon-sil zou zich hebben bemoeid met regeringszaken. Ook heeft ze zich mogelijk verrijkt dankzij haar nauwe banden met de president. Choi Soon-sil is de dochter van de religieuze cultleider Choi Tae-min, die naar verluidt tot zijn dood in 1994 invloed uitoefende op president Park.

Een andere voormalige medewerker van Park moet ook voor de rechter verschijnen. Hij zou regeringsdocumenten aan Choi hebben gegeven, bericht persbureau Yonhap. De twee verdachte medewerkers stapten vorige maand al op.

Hoewel de 64-jarige president al twee keer publiekelijk haar excuses heeft aangeboden, wordt er al drie weken volop geprotesteerd in Zuid-Korea. Veel mensen willen dat Park aftreedt. Vrijdag gingen weer honderdduizenden mensen de straat op in de hoofdstad Seoul. Vorige week werd de grootste betoging het land in dertig jaar tijd gehouden.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie