Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vertrek Joop Wijn slaat in als bom

Home

door Esther Lammers

CDA-minister Joop Wijn verlaat de politiek. Hij wil terugkeren naar het bedrijfsleven.

Wijn heeft dat gisteravond laat aan Balkenende meegedeeld. De mededeling is bij het CDA als een bom ingeslagen en overschaduwt de vreugde van het coalitieakkoord.

Wijn gold als één van de jonge kandidaten om een leidende rol in het CDA te vervullen. De partijtop wilde daarom dat hij de nieuwe fractievoorzitter zou worden, zodat hij in die leidende rol kon groeien. Wijn zegt echter al in augustus de partijtop te hebben laten weten geen fractievoorzitter te willen zijn. Hij wilde minister blijven. Om de druk op te voeren had het partijbestuur Wijn onlangs laten weten dat hij die functie wel kon vergeten.

Wijn zegt in zijn verklaring dat hij zich heeft gebogen over de vraag of hij wel „opnieuw een politiek ambt” wil vervullen. Door de hectiek deze zomer, was hij daar eerder niet aan toegekomen. Hij wil liever terug naar het bedrijfsleven. De CDA’er zegt te hebben geworsteld met het feit dat hij kiezers teleurstelt die hem een voorkeurstem gaven. „Wat voor mij de doorslag geeft is dat deze stemmen in goede handen zijn bij de CDA-bewindslieden en Kamerleden.”

Deel dit artikel