Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vertrek CIA-baas uit Nederland bewust stilgehouden

Home

(Novum) - Het vervangen van een leidinggevende van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Nederland in 2004 is destijds bewust uit de publiciteit gehouden. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) geeft in antwoord op Kamervragen toe dat er toen geen ruchtbaarheid is gegeven aan de kwestie vanwege de verder goede samenwerking tussen de CIA en de AIVD.

De 'station chief' van de CIA in Nederland voerde volgens een bericht dat op 12 juni in De Telegraaf verscheen buiten medeweten van de Nederlandse regering operaties uit in Nederland. De AIVD zou hier bij toeval achter zijn gekomen, waarna de CIA-functionaris vervangen werd.

De AIVD bevestigde na het krantenbericht dat de CIA-man op verzoek van de Nederlandse veiligheidsdienst vervangen werd, maar wilde geen mededelingen doen over de achtergrond van zijn vertrek. Ter Horst doet dat nu ook niet.

De minister was ook niet blij met de uitlatingen in De Telegraaf van de voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), Irene Michiels van Kessenich-Hoogendam. Zij zei tegen de krant dat de leidinggevende van de CIA vervangen was en dat daarmee de kwestie tussen de CIA en de AIVD was opgelost. Ter Horst betreurt de uitlatingen van de voorzitter van de CTIVD, die zich volgens de minister dient te onthouden van publiekelijk commentaar op zaken die niet onder haar verantwoordelijkheid vallen.

Deel dit artikel