Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verschil tussen Spanje en Portugal is penalty op onderkant lat

Home

© afp

Spanje heeft zich voor de derde keer in 4 jaar geplaatst voor een grote finale. Maar dat ging woensdagavond in Donetsk niet zonder pijn en moeite. Portugal, de grote rivaal, maakte het de Europese - en wereldkampioen meer dan lastig. Spanje stak zelf evenmin in grootse vorm, maar won wel, dankzij een betere prestatie vanaf 11 meter (4-2).

In de normale speeltijd en in de verlenging werd niet gescoord (0-0).
Portugal deed voor de rust zeker niet voor Spanje onder. De goed georganiseerde ploeg van bondscoach Paulo Bento ving de titelverdediger rustig op eigen helft op en liet zich niet verleiden tot domme overtredingen of onnodige persoonlijke duels. Het succesvolle combinatievoetbal van Spanje kwam er door het slimme Portugese verdedigingsspel veel minder uit dan gebruikelijk.

De opstelling van Spanje kende één grote verrassing. Bondscoach Vicente del Bosque gaf voor de spitspositie de voorkeur aan Alvaro Negredo, de 27-jarige aanvaller van Sevilla. Fernando Torres en Cesc Fabregas, die bij het EK beurtelings een kans kregen in het basisteam, moesten op de bank beginnen.

Negredo, die bij het EK alleen heel even tegen Kroatië (1-0) mocht invallen, kwam nauwelijks in het spel voor. Het meeste gevaar kwam van Andres Iniesta en Alvaro Arbeloa, die beiden onzuiver waren in de afwerking op het Portugese doel.

Van Cristiano Ronaldo ging bij vlagen enige dreiging uit. De sterspeler van Real Madrid kreeg in de 31e minuut de beste kans van de vlakke eerste helft. Zijn schuiver verdween net naast het Spaanse doel. Ook Nani had enkele bevliegingen, maar was wat ongelukkig in zijn doelgerichte acties.

Na de rust greep Del Bosque snel in. De 61-jarige Spanjaard wisselde Negredo voor Fabregas, waarmee hij min of meer aangaf dat zijn opstelling niet helemaal juist was geweest. Kort daarna bracht hij ook Jesus Navas voor David Silva. Maar het spel van Spanje bleef rommelig en zelfs een tikje machteloos.

De dreiging van een trefzekere Portugese uitval was er voortdurend. Maar met name Ronaldo had geen succes met zijn gevreesde vrije trappen en afstandschoten.

Ook in de verlenging wilde de Zuid-Europese strijd niet echt ontbranden. Iniesta miste op laconieke wijze de grootste kans van de wedstrijd.

In de onvermijdelijke strafschoppenreeks begonnen Xabi Alonso (Spanje) en Moutinho (Portugal) met een misser. Nadat Bruno Alves op de onderkant lat had geschoten, kon Fabregas zijn ploeg alsnog via de binnenkant van de paal naar de finale brengen.

Lees verder na de advertentie
© reuters
© getty
© reuters
© getty

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie