Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verschil tussen rijk en arm neemt toe

Home

ANP/Redactie

© THINKSTOCK
Update

De inkomensongelijkheid is sinds 1985 toegenomen in het overgrote deel van de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat blijkt uit een onderzoek dat de OESO vandaag publiceerde.

Gemiddeld verdient de rijkste 10 procent van de bevolking nu negen keer zoveel als de armste 10 procent. De inkomensongelijkheid nam niet alleen sterk toe in Angelsaksische landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook op het Europees continent. In Duitsland nam in ruim 25 jaar het voor inflatie gecorrigeerde inkomen van de armste 10 procent jaarlijks gemiddeld met slechts 0,1 procent toe, terwijl de rijkste 10 procent er gemiddeld 1,6 procent bij kreeg. Deze ontwikkeling geldt in iets mindere mate voor landen als Nederland, Denemarken en Zweden.

België en Frankrijk zijn de enige rijke landen die zich van deze trend onderscheiden. Daar gingen de armste huishoudens er relatief juist meer op vooruit dan de rijkste huishoudens. Ook in Griekenland en Turkije nam de inkomensongelijkheid af. Die blijft in die landen echter veel hoger dan gemiddeld in Europa. Volgens secretaris-generaal van de OESO Angel Gurria betekent de toegenomen inkomensongelijkheid dat het sociale contract tussen de verschillende lagen van de bevolking onder druk staat. 'Deze studie maakt korte metten met het idee dat de vruchten van economische groei door de gehele bevolking worden geplukt, en dat grotere ongelijkheid opwaartse sociale mobiliteit stimuleert.'

Volgens de OESO worden de stijgende inkomensverschillen vooral veroorzaakt door de toegenomen vraag naar hoogopgeleid personeel. De inkomensgroei van laagopgeleiden blijft hierdoor sterk achter bij die van hogeropgeleiden. De OESO wil dat landen meer investeren in onderwijs om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan. Ook zouden ze hun belastingsystemen moeten aanpassen om er zeker van te zijn dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Deel dit artikel