Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verre menselijke voorouder krabbelde al tekeningen

Home

(TROUW)

De schelp lag bijna een eeuw opgeslagen in museum Naturalis. En toen biologe José Joordens van de Universiteit Leiden hem tevoorschijn haalde, wilde ze slechts weten waar voorouders van de mens op Java zich mee voedden.

Totdat strijklicht op de mosselschelp viel en iemand de krasjes opmerkte. Het zigzagpatroon is maar een paar centimeter breed, maar ze vormen een enorme mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid. Niet alleen omdat de krasjes een half miljoen jaar geleden gemaakt zijn en het record van de oudste tekening tot nu toe op 100.000 jaar stond. Vooral ook omdat kunst voorbehouden leek aan de moderne mens, homo sapiens. Deze krabbel moet zijn gemaakt door zijn verre voorouder, homo erectus.

Nu is er door de verwering niet veel meer van over, maar destijds moet het een duidelijke afbeelding zijn geweest van witte lijntjes op een zwarte ondergrond. Nader onderzoek maakte duidelijk dat de krasjes niet per ongeluk zijn gemaakt, meldt Nature. De maker heeft met een scherp voorwerp strakke, aaneengesloten lijntjes getrokken. Dat is nog een hele kunst geweest, ontdekten de onderzoekers toen ze het zelf probeerden. Maar of het ook echt als kunst moet worden gezien, is niet meer te achterhalen. "Wellicht wou hij alleen maar aangeven dat het zijn schelp was."

Deel dit artikel