Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verrassingsbezoek Clinton: Afghanistan krijgt speciale status

Home

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (L) schudt de hand president Hamid Karzai van Afghanistan. © epa

De Verenigde Staten geven Afghanistan speciale privileges. Het land krijgt de status van 'belangrijke bondgenoot buiten de NAVO', net zoals onder meer Pakistan, Israël en Japan. Praktisch gezien betekent die status onder meer dat het land gemakkelijker defensiematerieel van de Amerikanen kan kopen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maakte het besluit vandaag bekend tijdens een onaangekondigd bezoek aan het Aziatische land.

Ze bezoekt president Hamid Karzai voorafgaand aan een internationale conferentie over ontwikkelingshulp aan Afghanistan, die morgen in Japan wordt gehouden.

De nieuwe status in de betrekkingen tussen Afghanistan en de VS gaat onmiddellijk in. De overeenkomst vormt de basis voor de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid na 2014. Dan trekken de Amerikaanse troepen zich terug uit Afghanistan.

Voor de Afghaanse regering is het een belangrijk weekend. President Karzai hoopt op de conferentie van zondag 4 miljard dollar aan hulpgeld op te halen bij 70 landen. Afghanistan heeft het geld hard nodig om overeind te blijven: de zwakke Afghaanse economie draait na decennia van oorlog voor het overgrote deel op donorgeld.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie