Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verontwaardiging in India over plan geldslurpend, kolossaal standbeeld

Home

redactie

Een schets van het kolossale standbeeld Sardar Patel © REUTERS

Het besluit van de nieuwe Indiase regering om een kolossaal, miljoenen kostend standbeeld te bouwen stuit op felle kritiek. De Indiase minister van Financiën had het vandaag over een overheidsbijdrage van omgerekend 24 miljoen euro.

Pure verspilling, aldus critici die erop wijzen dat een derde van de Indiase bevolking in armoede leeft. Aan het stokpaardje van premier Narendra Modi hangt een totaalprijs van ruim 220 miljoen euro en het standbeeldwordt gezien als een poging om te breken met de erfenis van de Congrespartij, decennia geleid door de machtige Gandhi-Nehru-dynastie.

Met de grote overwinning van Modi's nationalistische hindoepartij BJP in mei kwam voorlopig een einde aan de heerschappij van de Congrespartij.

Sardar Patel
Het standbeeld is voor Sardar Patel. Hij was vicepremier onder Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India, maar hij lag vaak met hem in de clinch.

Het standbeeld van Patel moet met 182 meter het hoogste standbeeld ter wereld worden; bijna vier keer zo hoog als het Vrijheidsbeeld in New York inclusief sokkel. Het komt op een eiland in de westelijke deelstaat Gujarat, waar Modi tot zijn benoeming tot premier van India aan het hoofd van de regering stond. De in 1950 overleden Patel kwam van het platteland van Gujarat.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel