Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vermeend Hofstadlid niet vergiftigd

Home

(Novum) - Rachid B., het vermeende lid van de Hofstadgroep dat in juli dood werd gevonden in zijn woning in Zierikzee, blijkt niet te zijn vergiftigd. Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Familieleden en vrienden vreesden dat B. was vergiftigd, omdat hij met het schuim op zijn lippen werd aangetroffen. Een onderzoek van het NFI heeft echter geen aanwijzingen opgeleverd dat de 33-jarige man is vergiftigd. Waaraan hij dan wel is overleden, is nog steeds een raadsel. "We kunnen een onnatuurlijke dood nog steeds niet uitsluiten", aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg. Zowel het NFI als de politie doet nog nader onderzoek.

Rachid B. werd in juni vorig jaar in Londen gearresteerd en aan Nederland uitgeleverd. Hij zou onder meer hebben geholpen bij de verdwijning van Redouan al I., de vermeende leider van de Hofstadgroep. 'De Syriër' zou op de ochtend van de moord op Theo van Gogh Nederland halsoverkop zijn ontvlucht.

Volgens justitie speelde B. een ondersteunende rol in de Hofstadgroep en heeft hij bijgedragen aan terroristische activiteiten, zoals de moord op Van Gogh. B. zelf ontkende tijdens het Hofstadproces extremistisch te zijn. De rechtbank van Amsterdam stelde hem nog tijdens het proces op vrije voeten. Volgens de rechters riskeerde B. geen hogere straf dan de veertien maanden die hij al in voorarrest had gezeten.

Deel dit artikel