Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Verlamde Brit mag van rechter geen euthanasie plegen

home

Redactie

Nicklinson reageert geëmotioneerd als de verklaring van de rechter hem wordt voorgelezen. © getty

De 58-jarige Britse Tony Nicklinson, die verlamd is van zijn voeten tot zijn nek, mag zijn leven niet laten beëindigen door artsen. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof donderdag bepaald.

Nicklinson kreeg in 2005 een beroerte. Hij kan sindsdien alleen maar communiceren door te knipperen met zijn ogen. Hij ervaart zijn leven sindsdien als een nachtmerrie. Daarom wil hij dat artsen een einde aan zijn leven maken.

De man kan niet zelf dodelijke medicijnen innemen, zelfs al koopt iemand die voor hem. Hij kan alleen maar op een actieve manier worden geholpen met sterven, wat in Groot-Brittannië juridisch gezien moord is.

Politiek
De rechter zei dat de huidige wet geen euthanasie toestaat. Het is niet aan rechters, maar aan de politiek om dat te veranderen. Nicklinson maakte duidelijk tegen het besluit van het hooggerechtshof in beroep te gaan.

'Dit is niet het resultaat waar ik op had gehoopt, maar het komt niet onverwacht', laat Nicklinson weten via een computer. 'Rechters zijn net als politici het gelukkigst als ze de echte problemen kunnen ontwijken. Dit betekent voor mij nog een jaar van lichamelijk ongemak en ergernis om uit te zoeken wie mijn leven bezit: ikzelf of de overheid.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.