Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verkoper valse Heyboers voor de rechter

Home

© anp

Een 71-jarige man die vervalste werken van Anton Heyboer aan twee Amsterdamse galeriehouders heeft verkocht, moet voor de rechter komen. Justitie deed onlangs onderzoek naar circa 180 etsen die bij de twee kunsthandelaren in beslag waren genomen. Het OM concludeerde dat de werken 'hoogstwaarschijnlijk' vervalsingen betreffen.

De galeriehouders worden niet vervolgd. Volgens justitie hebben de kunsthandelaren niet 'bewust' vervalste werken verkocht.

Het OM begon in 2012 een onderzoek naar de echtheid van de etsen die aan Heyboer werden toegeschreven. Dat gebeurde nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan.

De galeriehouders beweerden altijd dat de werken afkomstig waren uit de nalatenschap van de Haarlemse kunsthandelaar Josef Santen, die in de jaren '50 bevriend was met Heyboer. Deze zogeheten Santen-collectie heeft echter nooit bestaan, stelde justitie vast. De datum van de rechtszaak is nog niet bekend. De verdachte zit niet vast.

Deel dit artikel