Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verklaring van Berlijn getekend

Home

BERLIJN (ANP) - De Verklaring van Berlijn ter viering van vijftig jaar Verdragen van Rome - basis voor de EU - is zondag in Berlijn ondertekend. De verklaring noemt de successen van vijftig jaar Europa, wijst op de gedeelde waarden en blikt vooruit op de gemeenschappelijke toekomstige problemen.

De verklaring werd namens de 27 EU landen getekend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie. Verder tekenden voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement en voorzitter José Manuel Barosso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

In haar toespraak voorafgaand aan de ondertekening memoreerde Merkel dat zij zelf afkomstig is uit de DDR, het voormalige Oost-Duitsland. Ze was zeven toen de muur in Berlijn gebouwd werd en ook haar familie verdeelde. Dat de opdeling van het continent Europa in 2004 is opgeheven met de toetreding van acht vroegere Oostblok-landen tot de EU, wordt gezien als één van de grootste successen van de unie.

Deel dit artikel