Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verkiezingskandidaten Nepal verhuizen naar kamp

Home

(Novum/AP) - De Nepalese autoriteiten hebben kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week woensdag gevraagd tijdelijk te verhuizen naar politiekampen. Daar kunnen de autoriteiten hen beter beschermen tegen maoïstische rebellen, die met geweld hebben gedreigd tegen iedereen die aan de verkiezingen meedoet.

In de hoofdstad Kathmandu en omgeving zijn al verscheidene kandidaten naar de versterkte kampen verhuisd, meldden functionarissen van de regering en de politie. Wie niet naar een kamp wil kan thuis politiebescherming krijgen, maar sommige kandidaten hebben die geweigerd.

Voor de verkiezingen hebben zich relatief weinig kandidaten aangemeld. Voor meer dan de helft van de 4.146 posten die in het hele land vacant zijn heeft helemaal niemand zich kandidaat gesteld.

De maoïsten en de belangrijkste politieke partijen boycotten de verkiezingen, omdat die de machtsgreep van koning Gyanendra van een jaar geleden zouden legitimeren. De rebellen hebben kandidaten tot woensdag 1 februari de tijd gegeven om zich terug te trekken. Met twee moordaanslagen en een ontvoering hebben zij hun dreigementen in de afgelopen dagen kracht bijgezet.

In Kathmandu arresteerde de politie dinsdag een veertigtal vrouwen die een demonstratie wilden houden tegen de machtsgreep van de koning. Een fotograaf van Associated Press zag dat de vrouwen werden opgepakt en werden afgevoerd naar detentiecentra.

Deel dit artikel