Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verkiezingscampagne is nu pas echt begonnen

Home

Teun Lagas

(VLNR) Mark Harbers (VVD), Renske Leijten (SP), Bram van Ojik (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie), Ronald Plasterk (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) tijdens het VU Verkiezingsdebat in de aula van de Vrije Universiteit.. Vanaf dit weekend doen ook Rutte en Roemer mee aan de campagne. © anp

Teruggekeerde vakantiegangers die de afgelopen twee weken zonder wifi-verbinding op een verlaten camping stonden, kunnen gerust zijn: ze hebben weinig gemist in de aanzwellende verkiezingscampagne. Grote blunders zijn door lijsttrekkers niet gemaakt, doorbraken naar nieuwe coalitievorming tussen de partijen evenmin.

Pas dit weekeinde gaat 'de hete fase' in van de strijd om de Tweede Kamerzetels. Het VVD-congres in de Rotterdamse Doelen geeft vandaag met veel confetti eindelijk het startschot voor de race van Mark Rutte naar zijn gedroomde tweede kabinet. PVV-lijsttrekker Geert Wilders begon gisteravond in Ahoy aan zijn campagne, na wekenlang summier getwitter vanuit een onbekend vakantieadres. SP-leider Emile Roemer verlaat ook zoals gepland nu pas de coulissen voor zijn eerste rechtstreekse debat met Rutte, Wilders en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom (morgenavond bij RTL).

Rutte en Roemer hielden zich lang afzijdig van de rechtstreekse debatten, maar trokken in de eerste fase van de strijd om de kiezers wel aandacht. De VVD-leider deed dit met zijn plan voor belastingkorting voor 'hardwerkende Nederlanders', die kan oplopen tot 1000 euro in 2017. Deze 'rooie rug van Rutte' is smalend ontvangen door andere partijen, die wijzen op de hogere lasten die de burgers in de crisis toch allereerst te verwerken zullen krijgen.

Roemer begon alvast aan het voorspelde campagnethema 'Europa' toen hij uithaalde naar de Brusselse dictaten, zoals boetes die de EU kan uitdelen bij overschrijding van nationale begrotingstekorten. Hij kreeg de kritiek dat de SP nimmer in staat zal zijn goed op de schatkist te passen.

Als er al politieke onderstromen zichtbaar werden tijdens dit voorprogramma van de campagne, dan valt op dat de VVD de SP hard aanpakt en wegzet als ongeschikte regeringspartij. Dit terwijl omgekeerd de SP rustiger reageert op de VVD. Natuurlijk vallen de socialisten van Roemer het neoliberale beleid aan en trekken ze van leer tegen de vermaledijde doorgeslagen marktwerking, maar de hoge toon blijft uit. De SP wil zich rustig gedragen in de campagne nu de peilingen zo gunstig zijn. De socialisten willen graag regeren en de soepelheid waarmee Roemer en zijn ploeg zich daarbij zullen opstellen wordt nog wel eens onderschat.

Wat verder opvalt is dat de PVV van Geert Wilders, hoofdrolspeler in de verkiezingscampagne van 2010 en in de lastige gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV, steeds meer wordt genegeerd door andere partijen. Eerder deze week presenteerde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma in het Algemeen Dagblad een plan om alle asielzoekerscentra over te plaatsen naar Roemenië. "Dat heeft niets met deportaties te maken", hield Fritsma vol. De rest van politiek Den Haag reageerde niet eens meer op dit voorstel waarmee de mensenrechten zouden worden geschonden.

De PVV zal in de campagne niet meer zo relevant worden bevonden, want de beweging wordt door alle politieke concurrenten simpelweg ongeschikt verklaard om nog eens een rol te spelen in een nieuwe regeringscoalitie na de verkiezingen. Wilders verschijnt dit weekeinde wel op het speelveld en hij zal zijn eigen, trouwe aanhang ongetwijfeld aanspreken. Maar alle aandacht wordt hem niet meer gegund.

En de PvdA? Veel linkse kiezers twijfelen. Is socialist Roemer niet een betere garantie tegen een nieuw kabinet-Rutte, wanneer de SP als grootste partij het initiatief mag nemen in de kabinetsformatie? PvdA-leider Diederik Samsom trok deze week een zondags donker pak aan, knoopte een stropdas om, sprak wat minder belerend en werd opeens door jan en alleman uitgeroepen tot 'winnaar' van het debat waaraan hij deelnam. Het deed de hoop in de PvdA gloren dat de partij misschien toch nog kan aanhaken bij de kopgroep met VVD en SP.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie