Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verkamman

Home

Matty Verkamman

Collega Ruud Verdonck kan ook niet alles weten. Links in de benedenhoek boog hij zich maandag in zijn Vak R over de ouderdom van het begrip 'boerenkoolvoetbal'. Fritz Korbach had onlangs in Nova gepronkt met de veren die niet de zijne waren, zo wist Ruud. Der Fritz is volgens de laatste versie van de dikke Van Dale de bedenker van het woord 'boerenkoolvoetbal' en dat is hij inderdaad bij lange na niet. In Vak R werd een verband gelegd met het 'boerenkoolvoetbal', dat Wageningen ergens in de jaren vijftig had gespeeld. Er zouden twee spelers van Wageningen breeduit lachend met stronken boerenkool op het veld zijn verschenen.

Ruud Verdonck was iets minder dan warm, lauw. De term 'boerenkoolvoetbal' is namelijk al zeventig jaar geleden geïntroduceerd door een redacteur van het 'Amsterdamsch Sportblad'. Op 3 november 1929 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion tegen Noorwegen. De Noren waren superieur en wonnen met 4-1. Dat werd ook toen als een nogal tegenvallende prestatie van Oranje beschouwd. En wie kregen in het 'Amsterdamsch Sportblad' de schuld van de nederlaag? Juist, twee provincialen: Gep Landaal van AGOVV uit Apeldoorn en Evert van der Heijden van - daar komt de club - Wageningen. Vijf jongens van westelijke clubs hadden ook meegedaan. Die lui werd weinig verweten. En de Brabanders van Willem II, NAC en PSV, nou ja, die waren al wat langer actief in het Nederlands elftal, dus daar lag het ook niet aan.

De Amsterdamse redacteur had een wat particulier standpunt. In het KNVB-periodiek 'De Sportkroniek' kwamen Landaal en Van der Heijden er redelijk tot goed van af. In die tijd kregen alle spelers nog een individuele beoordeling en in 'De Sportkroniek' stond:

,,Rechtsbuiten Landaal kan tevreden zijn. Hij is ietwat grof, maar ook snel en vasthoudend. Hij heeft heel wat gevaarlijke rushes ondernomen. Mogelijk is het nog als een fout aan te rekenen dat hij te veel schiet.''

,,Linksbuiten Van der Heijden was zeer goed en heeft volkomen aan de verwachtingen beantwoord. Tal van goede voorzetten heeft hij gegeven en ettelijke malen heeft hij den bal listig naar een medespeler geplaatst. Aan hem heeft 't waarlijk niet gelegen. Jammer alleen dat hij het laatste kwartier op halve kracht speelde.''

Dat zijn toch mooie kritieken na een ruime nederlaag op ei gen gras tegen Noorwegen. En dan komt daar zo'n eigenwijze Amsterdammer even uithalen. Een week later stond toevallig Wageningen-AGOVV op het programma. Breeduit lachend stapten Gep Landaal (directeur van de NV Landaal/De Schelde) en Evert van der Heijden (timmerman) het veld op. In hun armen droegen zij stronken boerenkool.

Dan hebben de toppers van heden het toch beter getroffen. Het maakt niet meer uit waar je vandaan komt. Neem Feyenoord, de club van de 'Boerenzij' in Rotterdam. Bert Konterman, is van Rouveen nabij Staphorst. Real Madrid wilde 'm hebben. Peter van Vossen, Zierikzee, opportunist en cheerleader in de Kuip. Patrick Paauwe, keurige jongen uit 't Harde, multifunctioneel. Jean-Paul van Gastel, snelvuurkanon uit Breda. Wie wil Van Gastel niet? Kees van Wonderen, onovertroffen techneut uit Bennekom.

Geen Rotterdammer meer te ontdekken trouwens, in Feyenoord 1.

Deel dit artikel