Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verhagen: christelijke internetfilter wordt niet verboden

Home

Robin de Wever

© ANP

De christelijke internetprovider Solcon mag 'onkuise' pagina's voor haar klanten blijven afschermen. Zo lang de klant de filter zelf kan aan- en uitzetten druist de dienst niet in tegen de nieuwe telecomwet, schrijft demissionair minister Verhagen in een brief aan Solcon.

De in mei aangenomen telecomwet verplicht providers om het volledige web door te geven. Provider KPN mag vrezen dat online 'sms-diensten' als WhatsApp zijn eigen sms-diensten overbodig zullen maken, maar het mag die webdiensten niet blokkeren. YouTube afknijpen (bijvoorbeeld omdat een provider zijn eigen online televisie-aanbod naar voren wil schuiven) is evenmin toegestaan. De wet wordt op 1 januari 2013 van kracht.

Christelijke providers, die niet op commerciële maar op ideologische grond filteren, leken slachtoffer te worden van de nieuwe bepalingen. Verhagen (Economische Zaken) stelt Solcon nu gerust: als de klant zelf de filter kan uitschakelen, blijft de provider binnen de grenzen van de wet.

De keuze om te filteren ligt dan immers bij de klant. Volgens Solcon maakt een kwart van de klanten gebruik van de optie. Zij worden voor 2,50 euro per maand verschoond van onder meer pornografie, geweld, godslastering en goksites.

Enkel filters aanbieden is verboden
Voor de reformatorische provider KlikSafe lijken de vooruitzichten minder gunstig. Die orthodox-christelijke aanbieder biedt enkel pakketten met filters. Een motie om Kliksafe's aanpak toch toe te staan, werd in mei weggestemd in de Eerste Kamer. De steun van CDA, ChristenUnie, SGP en SP bleek onvoldoende. KlikSafe-directeur noemde de nieuwe telecomwet een 'ernstige inperking van de vrijheid van haar klanten'.

Dat de zogeheten 'netneutraliteit' in ons land wettelijk is vastgelegd, is vrijwel uniek. Nederland is nu met Chili het enige land ter wereld dat internetproviders verbiedt om enkel gefilterd internet aan te bieden.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie