Verhagen: christelijke internetfilter wordt niet verboden

home

Robin de Wever

© ANP

De christelijke internetprovider Solcon mag 'onkuise' pagina's voor haar klanten blijven afschermen. Zo lang de klant de filter zelf kan aan- en uitzetten druist de dienst niet in tegen de nieuwe telecomwet, schrijft demissionair minister Verhagen in een brief aan Solcon.

De in mei aangenomen telecomwet verplicht providers om het volledige web door te geven. Provider KPN mag vrezen dat online 'sms-diensten' als WhatsApp zijn eigen sms-diensten overbodig zullen maken, maar het mag die webdiensten niet blokkeren. YouTube afknijpen (bijvoorbeeld omdat een provider zijn eigen online televisie-aanbod naar voren wil schuiven) is evenmin toegestaan. De wet wordt op 1 januari 2013 van kracht.

Christelijke providers, die niet op commerciële maar op ideologische grond filteren, leken slachtoffer te worden van de nieuwe bepalingen. Verhagen (Economische Zaken) stelt Solcon nu gerust: als de klant zelf de filter kan uitschakelen, blijft de provider binnen de grenzen van de wet.

De keuze om te filteren ligt dan immers bij de klant. Volgens Solcon maakt een kwart van de klanten gebruik van de optie. Zij worden voor 2,50 euro per maand verschoond van onder meer pornografie, geweld, godslastering en goksites.

Enkel filters aanbieden is verboden
Voor de reformatorische provider KlikSafe lijken de vooruitzichten minder gunstig. Die orthodox-christelijke aanbieder biedt enkel pakketten met filters. Een motie om Kliksafe's aanpak toch toe te staan, werd in mei weggestemd in de Eerste Kamer. De steun van CDA, ChristenUnie, SGP en SP bleek onvoldoende. KlikSafe-directeur noemde de nieuwe telecomwet een 'ernstige inperking van de vrijheid van haar klanten'.

Dat de zogeheten 'netneutraliteit' in ons land wettelijk is vastgelegd, is vrijwel uniek. Nederland is nu met Chili het enige land ter wereld dat internetproviders verbiedt om enkel gefilterd internet aan te bieden.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie