Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verhaal over Amerikaanse held verzuipt in de inhoud

Home

REMKE DE LANGE

Free State of Jones

Regie: Gary Ross

Met: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali, Keri Russell

***

De Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) wordt vaak gereduceerd tot een morele strijd over slavernij: de Noordelijken waren bevrijders, de Zuidelijken onderdrukkers. In werkelijkheid lag het niet zo zwart-wit, onderstreept regisseur Gary Ross met 'Free State of Jones', waarvoor hij uitgebreid historisch onderzoek deed naar Zuidelijke opstandelingen tegen de lokale politiek.

Ross, die in 'Seabiscuit' en 'Pleasantville' al terugkeek in de tijd, schreef een scenario rond Newton Knight, een verpleger uit Mississippi die in veldhospitaals zoveel gruwelijkheid ziet dat hij deserteert: 'Deze strijd is de mijne niet.' Knight is geen slavenhouder, maar een kleine boer wiens schaarse bezittingen ook nog eens door militairen worden ingepikt.

De man mag onder historici niet onomstreden zijn, gespeeld door Matthew McConaughey met rommelige baard, groeit 'Newt' uit tot charismatische held. Deze man in losse overhemden sticht met zijn moderne opvattingen over rechten voor slaven, vrouwen en kinderen als een soort Robin Hood met een steeds grotere aanhang een egalitaire minivrijstaat.

Een mooi verhaal, zeker omdat Ross het verder doortrekt: naar de Reconstruction-periode na de oorlog, en naar een opmerkelijke rechtszaak in de jaren vijftig rond een nazaat van Knight. Impliciet reflecteert de maker ook op hedendaags Amerika, en de kloof tussen arm en rijk.

Dat is nogal veel voor een film van ruim twee uur, die daardoor aan de oppervlakte blijft. Ross' ambities rechtvaardigen een goede dramaserie over 'Newt' en Amerika's rassenproblematiek.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel