Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verdonk: VVD is gekaapt door linkse liberalen

Home

(Novum) - De VVD is gekaapt door een aantal linkse liberalen en dat moet worden teruggedraaid. Dat heeft VVD-Kamerlid Rita Verdonk gezegd in een interview dat donderdag is verschenen in het Radboud Magazine, het alumniblad van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Vorige week legde VVD-leider Mark Rutte Verdonk nog een gedeeltelijk spreekverbod op. Het interview werd voor die tijd afgenomen.

Verdonk, die in Nijmegen studeerde, stelt dat de VVD weer een liberale volkspartij moet worden. "En daar zie ik alle ruimte voor mezelf." Volgens de oud-minister voor Vreemdelingenzaken is het een uitdaging om zowel 'het establishment erbij te houden als de groenteboer op de hoek, die moet sappelen om zijn eigen broek op te houden'.

De VVD wil niet inhoudelijk op de uitspraken van Verdonk reageren, omdat het om een interview gaat 'dat maanden geleden is gehouden', zegt een woordvoerder van de partij. "Verdonk praat over een koers die inmiddels is gewijzigd. Bovendien staat er niet heel veel schokkends in", stelt de zegsvrouw.

Het interview is in april gehouden vlak voor de ophef over de uitspraken van Verdonk in het tijdschrift HP/DeTijd. Daarin classificeerde Verdonk fractievoorzitter Rutte als 'niet echt rechts'. De VVD-leider bepaalde daarop dat Kamerleden van de VVD in de media alleen nog mogen spreken over hun eigen onderwerpen. "Rita is woordvoerder onderwijs en jeugdzorg, en dus praat ze in de media alleen hierover", stelde Rutte. "Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden." Nadat Rutte kritiek op deze uitspraken te verwerken kreeg van partijgenoten, werd uiteindelijk de vrede binnen de VVD getekend.

Vorig jaar vochten Verdonk en Rutte al een machtsstrijd uit binnen de VVD, zowel in lijsttrekkersverkiezingen als na de Tweede Kamerverkiezingen van november, toen bleek dat Verdonk meer voorkeurstemmen had gekregen dan nummer één Rutte.

Deel dit artikel