Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verdonk dreigt oud-adviseur voor rechter te slepen

Home

(Novum) - Rita Verdonk beschuldigt haar voormalig adviseur Ed Sinke van het wegsluizen van tienduizenden euro's campagnegeld naar rekeningen van zijn eigen bedrijven. De politica eist het geld terug en overweegt de Amsterdamse zakenman voor de rechter te slepen. Dat bevestigt Verdonks woordvoerder Kay van de Linde woensdag na een bericht hierover in weekblad Elsevier.

Volgens Verdonk heeft Sinke als bestuurslid van de stichting Vrienden van Rita Verdonk geld uit het campagnefonds naar zijn eigen bedrijven overgeboekt. Dat geld was bedoeld voor Trots op Nederland. In een accountantsrapport over de boekhouding, dat Sinke aan Elsevier heeft overhandigd, worden de uitgaven van Sinke rechtmatig genoemd, maar Verdonk twijfelt aan de onafhankelijkheid en volledigheid van dit rapport.

Volgens Verdonk heeft Sinke dit onderzoek zelf ingesteld. "Dat is een slager die zijn eigen vis keurt", licht Van de Linde toe. Verdonk wil een nieuw accountantsonderzoek naar de uitgaven van de stichting.

Verder wil Verdonk Sinke en Rob Boelen, het andere bestuurslid van de stichting, persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade die haar politieke beweging oploopt door de affaire. Ook neemt Verdonk het de bestuursleden kwalijk dat zij vertrouwelijke stukken naar buiten hebben gebracht. Verdonk wil in een kort geding afdwingen dat als Sinke en Boelen nog meer stukken in de openbaarheid brengen, ze een dwangsom van een ton opgelegd krijgen.

Ed Sinke reageert tegenover Elsevier verbijsterd op de beschuldigingen. De voormalig adviseur van Verdonk zegt dat niet hij, maar Kay van de Linde extreem hoge tarieven in rekening brengt. Sinke zelf zou maanden voor niets hebben gewerkt. In het artikel zegt Sinke dat Verdonk blijkbaar vijanden zoekt. "Verdonk bleef maar geld uitgeven dat er niet was. Vervolgens beschuldigde ze ons ervan dat we niet goed met het geld omgingen."

De voormalige vertrouweling van Verdonk stapte eind vorige maand onverwacht op als adviseur van Verdonk. Hij zei dat hij het te druk had met zijn eigen bedrijf om beide functies te kunnen combineren. Sinke is nog wel bestuurslid van de stichting Vrienden van Rita Verdonk. Verdonk wil hem en Boelen zo snel mogelijk vervangen.

Deel dit artikel