Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verbouwing Rijksmuseum opnieuw vertraagd

Home

(Novum) - De verbouwing van het Rijksmuseum loopt vertraging op wegens problemen met de aanbesteding. De heropening van het museum wordt hierdoor twee jaar uitgesteld en vindt naar verwachting eind 2012 of begin 2013 plaats. Dat meldt het ministerie van Cultuur dinsdag.

Een van de twee aannemers die zich voor de opdracht hadden gemeld trok zich in juli terug. Het andere bedrijf maakte vorige maand zijn offerte bekend. De aanbieding bedroeg 222 miljoen euro, terwijl voor de verbouwing 134 miljoen euro was begroot. Het ministerie vindt het verschil van 88 miljoen euro te groot en bestempelt het bod als 'onaanvaardbaar'. De Rijksgebouwendienst, het Rijksmuseum en het ministerie hebben daarom besloten een nieuwe aanbestedingsprocedure te beginnen.

De nieuwe opdracht wordt Europees aanbesteed. De eerste aanbiedingen van aannemers worden op zijn vroegst verwacht in het najaar.

De verbouwing van het museum, die in 2003 begon, zou in eerste instantie dit jaar zijn afgerond. In 2006 zorgden aanpassingen aan het ontwerp voor het hoofdgebouw en de procedure voor vergunningen al voor vertraging. De geplande opening werd uitgesteld naar 2010, maar dat jaar wordt nu dus ook niet meer gehaald.

Tijdens de renovatie van het museum is een klein gedeelte van de collectie te zien in de Philipsvleugel. Een tiental gastmusea toont ook delen van de collectie.

Deel dit artikel