Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verbod op keizersnedes moet 'complot tegen Turkije' onschadelijk maken

Home

Marco Visser

Turkse vrouwen protesteren voor behoud van hun abortusrechten. Premier Erdogan stelde abortus gelijk aan moord, maar bond later in. Keizersnedes worden wel strafbaar. © AFP

Door de klok dertig jaar terug te willen draaien, heeft de Turkse premier Recep Erdogan een verhit debat ontketend over de zeggenschap van vrouwen over hun eigen lichaam. Abortus is moord, zei Erdogan enkele maanden geleden. En geboorten via keizersnedes 'een geheim complot' tegen de groei van Turkije, voegde hij er aan toe. Ankara greep in, met een even unieke als rigoureuze wet.

Abortus is sinds 1983 legaal in Turkije, maar voor Erdogan is er 'geen verschil tussen het vermoorden van een foetus in de baarmoeder en de moord op een persoon na zijn geboorte'. Deze uitspraak kwam Erdogan op woedende reacties te staan van Turkse vrouwenbewegingen. Ook invloedrijke commentatoren en academici reageerden afkeurend.

Onder druk van de publieke opinie is het opnieuw strafbaar stellen van abortus voorlopig van de baan. Maar waar de Turkse regering abortus laat rusten, daar zet Erdogan wel vaart achter de aanpak van keizersnedes. Volgens de Turkse premier kunnen vrouwen na de medische ingreep geen kinderen meer krijgen. Aangezien hij het liefst ziet dat elke Turkse vrouw drie kinderen krijgt, beschouwt Erdogan de keizersnede als een aanval op de macht en welvaart van de Turkse natie. Eerder deze maand keurde het parlement in Ankara een wet goed die de keizersnede strafbaar stelt, tenzij de ingreep medisch noodzakelijk is. De nieuwe wet is uniek in de wereld. Geen enkel ander land kent een verbod op medisch niet-noodzakelijke keizersnedes.

Erdogan biedt Turkse vrouwen wel een soort ontsnappingsclausule. Extreme angsten voor een bevalling kunnen namelijk ook als medische indicatie worden gezien.

De afgelopen tien jaar is het aantal keizersnedes in Turkije verdubbeld. Volgens The Guardian bevalt ondertussen bijna de helft van de Turkse vrouwen op niet-natuurlijke wijze. In privéklinieken kan het percentage zelfs oplopen tot 70 procent. De WHO noemt 15 tot 18 procent optimaal.

De voornaamste reden va het hoge aantal ingrepen is de hebzucht van artsen, laat het Turkse ministerie van Gezondheid weten. Een keizersnede kost 450 euro meer dan een 'normale' geboorte. Dat bedrag is gelijk aan de boete voor artsen die zich niet aan de nieuwe wet houden.

De Turkse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie erkent dat een probleem is met de ongekende populariteit van keizersnedes, maar heeft ook kritiek op het beleid van Erdogan. Als de Turkse premier het aantal keizersnedes wil terugbrengen, kan hij beter eerst investeren in de verbetering van de verloskunde in plaats van boetes uitdelen aan artsen, zo laat de vereniging weten.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie