Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verbazing over dubbelrol Spong

Home

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - Taartgooiers uit Nijmegen zijn verbaasd dat advocaat G. Spong pleit voor het vervolgen van de Biologische Bakkers die Pim Fortuyn met taart hebben bekogeld.

Spong is hun advocaat in een vergelijkbare zaak: zij bekogelden een Nijmeegse PvdA-wethouder omdat hij in hun ogen te regentesk nieuwbouwplannen doordrukte. De Hoge Raad behandelt deze zaak over twee weken. De politierechter veroordeelde de twee actievoerders tot vier weken celstraf. Bij het Hof werd dat omgezet in een geldboete van vijfhonderd gulden.

De taartgooiers uit Nijmegen, ze noemen zich de Biotic Baking Brigade (BBB), zagen hun raadsman de afgelopen dagen herhaaldelijk op tv. Vooral zijn 'politieke statements' vinden zij verder gaan dan een advocaat betaamt. Zij vrezen dat Spong niet alleen politici en journalisten in het beklaagdenbankje wil, maar ook de verdachten van de Fortuyn-taart.

Mark Pronk (31): ,,We zijn nu al drie jaar aan het procederen omdat we hopen dat de allerhoogste rechter uitspreekt dat een taartgooien naar politici een democratisch recht is. Rechters hebben taartgooien eerder beoordeeld als openlijke geweldpleging.''

De Nijmeegse BBB wil geen andere raadsman, ook al twijfelen ze nu aan de intenties van hun eigen advocaat. Pronk: ,,We hebben deskundigen gebeld en ons laten overtuigen dat de Hoge Raad een zaak niet inhoudelijk behandelt, maar puur kijkt naar de formele punten. We hebben vertrouwen in dat oordeel.''

De drie leden van de Biologische Bakkers Brigade die worden verdacht van het gooien van een taart naar Pim Fortuyn zijn gisteren vrijgelaten. Volgens de rechter-commissaris zijn er geen wettelijke gronden om de drie verdachten langer vast te houden. Justitie heeft niet kunnen vaststellen dat de taart die naar Pim Fortuyn is gegooid ook braaksel en uitwerpselen bevatte, zoals Fortuyn in zijn klacht stelde. De taartgooiers zeggen dat het ging om vanille. De stank waar omstanders over klaagden zou zijn veroorzaakt door boterzuur.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie