Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verantwoorde kweekvis nu goed te herkennen

Home

Wie vanaf komende week in de supermarkt loopt, kan zelf zien of de kweekvis die in de schappen ligt op een verantwoorde manier is geproduceerd. Maandag wordt, op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Initiatief Duurzame Handel, het zogeheten ASC-keurmerk gelanceerd om de consument te garanderen dat aan zijn tilapia of pangasius geen zwart randje kleeft.

Kweekvis neemt wereldwijd in omvang en betekenis toe. Veertig jaar terug bedroeg de kweek van vissen als tilapia's, zalmen en garnalen nog geen 3 miljoen ton per jaar. Inmiddels wordt met een productie van 60 miljoen ton ruim de helft van alle geconsumeerde vis ter wereld gekweekt in rivierkooien of kunstmatige bassins. Deze grote vraag zorgt er volgens het WNF voor dat in de viskweek niet altijd even netjes wordt gewerkt.

'Na jaren lang uitgebreid overleg met vertegenwoordigers uit de kweeksector zelf, verkoopbedrijven, de overheid, wetenschap en ngo's is een hele lijst met eisen opgesteld waaraan goede kweekvis moet voldoen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het al langer bestaande MSC-keurmerk voor wild gevangen vis", zegt een woordvoerder van de natuurorganisatie.

De daadwerkelijke keuring vindt plaats onder de supervisie van het onafhankelijke Aquaculture Stewardship Council (ASC). Kweekbedrijven kunnen een certificaat krijgen als ze aantoonbaar goed omgaan met de natuur. Daarbij moeten richtlijnen worden nageleefd op het gebied van duurzaam voer, antibiotica en de sociale omstandigheden van personeel.

Vooralsnog draagt alleen vis afkomstig uit een grote tilapiakwekerij uit Indonesië het zeegroen gekleurde logotje van ASC. Deze is maandag voor hoogstens een paar cent meer dan de normale prijs te koop bij supermarkten als Albert Heijn, C1000 en Jumbo. ASC verwacht in het najaar de eerste pangasius te certificeren. In 2013 volgen onder meer de zalm, de forel, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie