Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Venhuizen wil niet terugkeren als een recreant

Home

Van onze redactie sport

Hersteld van het Syndroom van Guillain-Barré, wil kunstrijdster Karen Venhuizen voor de tiende maal op rij nationaal kampioen worden.

Negen maanden geleden dronk ze roosvicee uit een tuimelbeker, kon ze alleen eten met lichtgewicht plastic bestek en moest ze geholpen worden bij het douchen en naar het toilet gaan. Karen Venhuizen heeft die donkere periode uit haar carrière afgesloten. Komend weekeinde doet de 24-jarige kunstrijdster mee aan de nationale titelstrijd in ijsstadion Thialf in Heerenveen.

Wie haar drie maanden geleden had gezegd dat ze in december aan het NK zou deelnemen, was voor gek verklaard door de in Heerenveen woonachtige kunstschaatsster. Venhuizen kreeg begin dit jaar te horen dat ze leed aan het Syndroom van Guillain-Barré, een zeldzame aandoening die de spieren en zenuwen aantast. Het was zeer de vraag of Venhuizen, sinds 2000 Nederlands beste kunstrijdster, ooit nog kon schaatsen.

Na een maandenlange revalidatie stapte het lid van de Kunstrij Club Groningen weer voorzichtig op het ijs. In het laatste weekeinde van november deed ze in de Martinistad mee aan een selectiewedstrijd voor de nationale titelstrijd van komende zaterdag en zondag. Ze kreeg een staande ovatie van de toeschouwers na haar succesvolle rentree. In Heerenveen kan Venhuizen voor de tiende maal op rij Nederlands kampioen worden.

„Ik ben helemaal hersteld van die ziekte”, zei Venhuizen deze week tegen het ANP. „Ik kamp nu alleen met heupklachten, een blessure waar ik vorig seizoen al last van had en waar nog steeds niemand van kan zeggen wat het probleem is en wat er aan gedaan moet worden. Ik heb er voortdurend last van. Ik hoop dat de trainingen deze week goed verlopen, anders moet ik me misschien toch nog afmelden. Ik wil geen risico lopen.”

Vlak voordat bij Venhuizen het Syndroom van Guillain-Barré werd geconstateerd, had ze zich tijdens de EK in Zagreb onderscheiden met de veertiende plaats. Dat was haar beste internationale klassering ooit, en de beste prestatie van een Nederlandse kunstrijdster sinds Diane de Leeuw in 1976. In de wintermaanden had Venhuizen ook technische vooruitgang geboekt. Ze toonde als eerste Nederlandse vier verschillende drievoudige sprongen tijdens wedstrijden. Met 126,30 punten in Zabreb behaalde ze de hoogst behaalde Nederlandse score ooit.

Later in het jaar, ze was toen al opgenomen in het Universitair Medisch Centrum van Groningen, ontving Venhuizen voor die prestatie de Sjoukje Dijkstra Trophy. Tijdens haar ziekbed werd ze bijna nooit overmand door twijfels over voorzetting van haar sportieve carrière. De Friezin heeft een groot doorzettingsvermogen –eerder deze eeuw overwon ze ook de eetstoornis anorexia. Ze raakte nooit in paniek en ze huilde alleen van de pijn. „Ik weet hoe ik moet omgaan met tegenslagen”, zei Venhuizen in april in Trouw.

Venhuizen is vastbesloten zich de komende jaren weer te meten met de wereldtop. Haar mogelijke tiende Nederlandse titel moet als aanloop dienen naar internationale successen. De ambitieuze Venhuizen is niet teruggekomen om als recreant haar kunstjes te vertonen. Stiekem heeft ze de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver in het achterhoofd. Op de WK van maart volgend jaar in Los Angeles moet Nederland een startbewijs voor Vancouver zien af te dwingen.

Lees verder na de advertentie
(Trouw)
Karen Venhuizen: ¿Ik weet hoe ik moet omgaan met tegenslagen.¿ (FOTO OLAF KRAAK, ANP)

Deel dit artikel