Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Venezuela woest om afschaffing 100-biljet - besluit uitgesteld

Home

Redactie

Plunderingen in een supermarkt in Ciudad Bolivar. © REUTERS

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag bekendgemaakt dat het bankbiljet ter waarde van 100 bolivar (bijna 10 euro) voorlopig nog niet afgeschaft wordt. Afgelopen week kondigde hij plotseling aan dat het biljet uit de roulatie zou worden gehaald.

De inwoners van Venezuela reageerden hierop met felle protesten en plunderingen. Ook ontstond er een tekort aan geld, omdat mensen massaal geld wilden wisselen. Maduro heeft beloofd dat het biljet van 100 bolivar in ieder geval nog tot 2 januari geldig blijft. Het is het hoogste bankbiljet dat het Zuid-Amerikaanse land kent. Venezuela heeft de hoogste inflatie ter wereld en lijdt onder een ongekende sociale en economische crisis.

Lees verder na de advertentie
De Nationale Garde grijpt in bij rellen in Ciudad Bolivar. © REUTERS

President Maduro verdedigde het terug invoeren van het biljet omdat het vervangende bankbiljet niet op tijd klaar zou zijn. Vrijdag werden 100 bolivar-biljettten afgeschaft terwijl de nieuwe biljetten van 500 bolivar en meer nog niet waren aangekomen bij banken en geldautomaten. In de week voorafgaand hadden inwoners uren in de rij gestaan om hun biljetten bij de bank te storten. 40 procent van de bevolking heeft niet eens een bankrekening en is afhankelijk van contact geld.

Venezolanen gingen woest de straat op en wuifden met hun oude biljetten terwijl ze schreeuwden dat die onbruikbaar waren. De politie reageerde met traangas. Tientallen demonstranten werden opgepakt, er viel één dode. De regering deed zelfs tijdelijk de grenzen met Colombia en Brazilië op slot naar eigen zeggen om de maffia te weerhouden bolivar-biljetten te smokkelen.

Critici merkten schamper op dat geen enkele crimineel zo dom is om Venezolaans geld te willen, omdat het zo snel in waarde daalt. Het biljet is vijf keer zo weinig waard als aan het begin van 2016.

President Nicolas Maduro. © REUTERS
© REUTERS

Deel dit artikel