Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veilig Verkeer Nederland pleit voor voorlopig rijbewijs voor twee jaar

Home

Van een onzer verslaggevers HUIZEN - Veilig Verkeer Nederland is voorstander van een snelle invoering van een voorlopig, tweejarig rijbewijs voor automobilisten die net met succes hun rijexamen hebben afgelegd. Voordat de automobilist het rijbewijs definitief krijgt, moet hij nog een korte rijproef afleggen.

De verkeersorganisatie ziet in zo'n voorlopig rijbewijs meer dan in een proefrijbewijs voor jongeren. D66-Tweede-Kamerlid Van 't Riet kwam met een dergelijke suggestie naar aanleiding van de rechtzaak tegen Patrick Kluivert, eergisteren voor de Amsterdamse rechtbank. Tegen de Ajax-speler werd negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar geëist wegens een aanrijding met dodelijke afloop.

Het CDA steunt het jongerenrijbewijs, VVD en PvdA zijn tegen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) deelt de mening van D66'er Van 't Riet, dat door een proefrijbewijs de vaak roekeloos rijdende jonge automobilisten rustiger zullen gaan rijden. Maar om alleen jongeren eruit te lichten, vindt VVN stigmatiserend. Het probleem van onverantwoord rijgedrag doet zich namelijk ook voor bij oudere autobestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben. Een automobilist heeft zes jaar rijervaring nodig, eer hij of zij alles onder de knie heeft. “Alle beginnende automobilisten, en niet alleen jongeren, maken verkeersfouten. Dat is evident”, zegt VVN-woordvoerder Bert Woudenberg.

In een aantal omliggende landen bestaat al zoiets als een voorlopig rijbewijs. In Scandinavië haalt men in twee fasen zijn rijbewijs: eerst een rijopleiding, daana een aanvullende opleiding. Oostenrijk geeft eerst een proefrijbewijs aan de geslaagde, die bovendien verplicht een psychologische test moet doen naar z'n geschiktheid als verkeersdeelnemer. Duitsland geeft het rijbewijs eerst op proef voor twee jaar af. Wie in die proeftijd betrokken is bij een ongeluk, krijgt verplichte nascholing.

Engeland heeft soortgelijke regels als Duitsland. Daar kunnen nieuwe weggebruikers zelfs verplicht worden tot het overdoen van het rij-examen, als ze een ernstige verkeersovertreding hebben gemaakt. In België zijn nog altijd geen extra maatregelen genomen, ondanks het hoge percentage jongeren, dat met name in de weekeinden autobotsingen veroorzaakt.

Volgens Veilig Verkeer Nederland zijn de ervaringen met het voorlopig of proefrijbewijs in het buitenland louter positief. “Het is een probaat middel om de verkeersonveiligheid te verlagen”, zegt woordvoerder Woudenberg. Met de Raad voor de Verkeersveiligheid maakt VVN zich al jaren sterk voor de invoering van zoiets als een voorlopig rijbewijs.

Afgelopen oktober herhaalde de Raad haar wens weer eens bij minister Jorritsma van verkeer, die een onderzoek liet instellen. Ze stelde wel een aantal voorwaarden: aanvullende regelgeving mag jongeren niet opzadelen met het odium van verkeersovertreders, en het moet voor de politie handhaafbaar zijn en controleerbaar via een goed registratiesysteem. Binnenkort openbaart Jorritsma de conclusies van het onderzoek.

Deel dit artikel