VEGETARISCH - Linzensoep

home

SONJA VAN RHOER

Vorige week gaf ik u het recept van een maaltijdsoep. Vandaag een linzensoep die zowel als voorgerecht als hoofdgerecht geserveerd kan worden. De broccolisoep kan extra verfijnd worden door op het laatst een scheutje room toe te voegen.

Linzensoep (voor 4 personen) 2 flinke uien, 1 eetl. olie 200 g linzen, tijm, rozemarijn stukje foelie, laurierblad 1 rode paprika, 1 gele paprika 2 kleine aardappelen, 1 dl rode wijn, 1 theel. gistextract

- Snipper de uien fijn. Verhit de olie, fruit de uien goudgeel. Voeg 1 liter water toe met de linzen, de tijm, rozemarijn, foelie en het laurierblad. Kook alles gaar in 30 minuten.

- Snijd de paprika's en de aardappelen in blokjes. Voeg deze de laatste 10 minuten van de kooktijd toe.

- Breng de soep op smaak met de rode wijn en het gistextract.

Tip: verdubbel de hoeveelheden en u hebt een heerlijke maaltijdsoep.

Linzen hoeven niet geweekt te worden. Meestal worden linzen met velletjes en al gedroogd, maar soms worden ze voor het drogen al gepeld, zoals bij rode linzen. Gepelde (rode) linzen hebben daarom een kortere kooktijd dan bruine, groene of gele linzen.

Broccolisoep (voor 4 personen) 350 g broccoli, 1 l groentebouillon 30 g boter, 30 g bloem 1 dl witte wijn, 4 eetl. geraspte kaas

- Maak de broccoli schoon en snijd hem klein (ook de stengel). Kook de broccoli in de bouillon, circa 10 minuten. Smelt in een andere pan de boter, doe de bloem erbij, roer tot een bal ontstaat en schenk er al roerende bouillon met de broccoli bij. Blijf roeren tot de soep gebonden is en laat deze nog circa 5 minuten doorkoken. Voeg op het laatst de witte wijn toe.

- Verdeel de soep over 4 soepkommen, strooi de geraspte kaas erover en zet deze onder de voorverwarmde grill of in de oven op stand 200' C tot de kaas goudbruin ziet.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie