Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veemarkt Leeuwarden zonder onderdak na uitslaande brand

Home

Van een onzer verslaggeefsters LEEUWARDEN - De grootste veemarkt van Nederland gaat deze week in Leeuwarden gewoon door, ondanks de grote brand die de veehallen van de voormalige Frieslandhal zaterdagavond heeft verwoest. De politie vermoedt dat de brand, die voor tientallen miljoenen guldens schade aanrichtte, is aangestoken.

Vlak voordat de uitslaande brand tegen tien uur werd ontdekt, hebben getuigen bij de veehallen jongens gezien. Het vuur ontstond in een stapel stro achterin de veehallen. De hallen, die een oppervlakte van 20 000 vierkante meter besloegen, zijn volledig in de as gelegd. Ze maakten onderdeel uit van het gebouwencomplex, dat tegenwoordig Frisian Expo Center heet.

De brand bedreigde ook de ijshal en de evenementenhal, maar de brandweer kon overslaan voorkomen. Bezoekers aan de hobbybeurs in de evenementenhal werden zaterdagavond op tijd naar buiten gebracht. Ook de ijshal werd tijdig ontruimd.

De hobbybeurs ging gisteren gewoon door en ook de voor het komende weekeinde geplande motorsportbeurs vindt normaal doorgang. Eén brandweerman raakte lichtgewond bij het bluswerk: hij moest naar het ziekenhuis met ademhalingsmoeilijkheden.

Directeur A. de Jong van het Frisian Expo Center noemde de gevolgen van de brand desastreus. De voormalige Frieslandhal was namelijk net voor miljoenen guldens volledig opgeknapt. De wekelijkse veemarkten, op dinsdag en vrijdag, gaan ondertussen gewoon door. Dinsdag wordt hij gehouden in de evenementenhal. Daarna zal de veemarkt onderdak vinden in een noodhal van 15 000 vierkante meter, die deze week wordt gebouwd op het parkeerterrein.

Nu er een tijdelijk onderkomen is geregeld, wil directeur De Jong gelijk aan de slag met een nieuw onderkomen voor “de veemarkt met de grootste aanvoer in Nederland”: “We laten ons niet kisten. Natuurlijk zijn we de schok nog niet echt te boven, maar er zal hier weer een veemarkt staan. Dat garandeer ik.”

Bij het grote publiek is de voormalige Frieslandhal vooral bekend als vertrekpunt van de Elfstedentocht. Mocht de Friese schaatsklassieker de komende winter verreden worden, dan zal niet worden uitgeweken naar een alternatieve startplaats.

Volgens Henk Kroes, voorzitter van de vereniging De Friesche Elfsteden, kunnen er bij een eventuele Elfstedentocht tenten worden opgezet naast het complex. “Mocht het ijs dik genoeg zijn dan zijn wij klaar voor de Elfstedentocht. Ja, ook zonder de Frieslandhal”, aldus Kroes.

Deel dit artikel