Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veel overlast door zwaar onweer

Home

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Zwaar onweer heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de kustprovincies voor grote overlast gezorgd. Vooral de Waddeneilanden kregen het te verduren. Op Terschelling doofde de Brandaris nadat de bliksem in de vuurtoren was geslagen.

De grootste problemen ontstonden op Vlieland. Daar ontvluchtten tweehonderd campinggasten in de stromende regen hun tenten en caravans. Het water stond een meter hoog in sommige tenten. De kampeerders werden opgevangen in een noodgebouw. Een gezin van zes personen raakte licht gewond toen de bliksem vlak naast hun tent in de grond sloeg. Het gezin is behandeld door een huisarts en vond daarna onderdak in een hotel.

Volgens de vuurtorenwachter van Terschelling heeft de blikseminslag in de Brandaris niet tot gevaarlijke situaties geleid. Door de bliksem raakte de communicatie-apparatuur in de vuurtoren, belangrijk voor het contact met de schepen op de Wadden- en Noordzee, in het ongerede. Ook sloegen de stoppen door van de lichten van de Brandaris, waardoor de vuurtoren in donker gehuld raakte.

De apparatuur kan pas vandaag worden gerepareerd. Tot die tijd moet het scheepvaartverkeer rond Terschelling voor de onderlinge communicatie zijn toevlucht zoeken op een noodfrequentie. De vuurtoren kan zelf nog wel berichten verzenden en ontvangen. Volgens de vuurtorenwachter hebben zich verder geen problemen voorgedaan, omdat de schepen de noodfrequentie alleen voor dringende zaken gebruiken.

Ook in andere delen van het land vielen zware regen- en onweersbuien. Het treinverkeer ondervond door het hele land hinder van het noodweer. Op meerdere plaatsen, onder andere Delft, Groningen en bij Naarden, sloeg de bliksem in de bovenleiding wat tot grote vertraging en uitval van enkele treinen leidde. Rond 12.00 uur reden gisteren op de meeste plaatsen de treinen weer.

In het Gooi brandde het prestigieuze restaurant La Provence af. Het restaurant in Laren is onlangs failliet gegaan. De politie onderzoekt of blikseminslag de oorzaak is van de brand, maar zegt ook rekening te houden met de mogelijkheid van brandstichting. Het restaurant heeft een rieten dak en brandde als een fakkel.

Deel dit artikel