Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vechtende leden van motorclub niet strafbaar

Home

(TROUW)

De drie leden van motorclub No Surrender die in Syrië tegen IS vechten, hebben daarmee nog geen strafbaar feit gepleegd. Dat ze zich laten filmen met wapens in hun hand, is evenmin strafbaar. En zelfs als ze IS-strijders vermoorden, dan nog zal het Openbaar Ministerie hen niet vervolgen.

De leden van No Surrender en een groep Duitse clubgenoten sloten zich aan bij de Koerden. "Vroeger was het aansluiten bij een vreemdelingenlegioen strafbaar, nu is het niet meer verboden in vreemde krijgsdienst te gaan. Je mag alleen niet meevechten tegen Nederland", zegt woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket.

Het verschil met vrijwilligers die willen vechten voor Islamitische Staat, is dat IS te boek staat als terroristische organisatie. Zelfs voorbereidingen treffen om aan de zijde van IS te gaan vechten, is al strafbaar.

Ook als de leden van de motorclub geen Nederlandse wapenvergunning hebben, zijn ze niet strafbaar: de Nederlandse wet geldt daar niet. Schieten mogen ze ook, op andere strijders: 'omdat dat bij oorlog voeren hoort'. "Maar als er sprake is van het doden van burgers, of van marteling en foltering, dan kan in Nederland wel tot vervolging worden overgegaan. Dan wordt het namelijk een oorlogsmisdaad", aldus De Bruin.

Deel dit artikel