Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vaticaan zet Jan ter Laak terug in de lekenstand

Home

UTRECHT (ANP) - Jan ter Laak, de r.-k. priester die vorig jaar aftrad als secretaris van de vredesbeweging Pax Christi, is teruggebracht tot de lekenstand. Dit heeft het aartsbisdom Utrecht, waarvan Ter Laak priester is, gisteren bekendgemaakt.

Ter Laak trad in september met onmiddellijke ingang af om redenen “van persoonlijke aard”, zoals dat genoemd werd. Er waren beschuldigingen van seksueel misbruik in de tijd dat Ter Laak als omroeppastor voor de KRO werkte. Het Pax Christi-bestuur liet begin dit jaar weten dat er drie “gegronde en ernstige” klachten tegen Ter Laak waren ingediend die betrekking hadden op “ongewenste omgangsvormen” met (oud-)medewerkers. Als gevolg daarvan was er binnen het Pax Christi-bestuur sprake van verstoorde arbeidsverhoudingen.

Volgens het aartsbisdom is Ter Laak “bij beslissing van de Heilige Stoel per 21 maart 1997 gedispenseerd in het priesterlijk celibaat”. Op aandringen van kardinaal Simonis, had Ter Laak zelf het Vaticaan om ontheffing uit de celibaatsverplichting gevraagd.

Ter Laak, die van 1974 tot 1983 pastor van het KRO-omroeppastoraat was, had in die periode een man seksueel misbruikt. Toen dit in 1994 bekend werd, heeft Simonis hem als priester geschorst. Die zaak heette geen rol te spelenbij het aftreden van Ter Laak bij Pax Christi.

Ter Laak verblijft sinds de zaak in de openbaarheid kwam, in het buitenland. Daar is hij voor commentaar onbereikbaar.

Deel dit artikel