Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vaticaan toont voor het eerst 'beenderen van Petrus'

Home

Robin de Wever

Paus Franciscus bezocht op paasochtend ongepland een belangrijke graftombe onder het Vaticaan. In de tombe zou de apostel Petrus begraven liggen. © epa

Ze lagen bijna tweeduizend jaar verstopt onder het Romeinse aardoppervlak. In 1950 werden ze gevonden, maar niemand kreeg ze te zien. Zondag komt het er dan toch van: paus Franciscus gaat de 'relieken van de apostel Petrus' tonen aan de buitenwereld.

De openbaarmaking markeert het einde van het Jaar van Geloof, een themajaar waarin geloofsverspreiding centraal stond. Franciscus zal de relieken presenteren tijdens een mis op het Sint Pietersplein.

Het is opmerkelijk dat uitgerekend Franciscus ze onder de aandacht brengt. De relieken behoren tot een wereld van Vaticaans gezag waar hij afstand van neemt.

Eerdere pausen zagen de botten min of meer als bewijs dat de kerk van Rome de ware rechtsopvolger is van Jezus en zijn apostelen. Jezus zei in de Bijbel immers dat Petrus de rots was waarop hij zijn 'kerk zou bouwen'. Diezelfde Petrus zou dus begraven zijn in Rome, onder het Vaticaan. Dat kon toch geen toeval zijn. En, zo redeneerden eerdere pausen, als dat inderdaad geen toeval was, dan moesten zij wel echt de plaatsbekleders van Christus zijn.

Franciscus maakt zich daarentegen niet zo druk om de Vaticaanse troon. Hij spreekt nauwelijks over het feit dat hij Petrus opvolger is en noemt zich consequent 'de bisschop van Rome'.

Petrus-claim komt van het Vaticaan
Overigens zijn de botten niet het beste argument voor het pauselijke gezag. Volgens onafhankelijke archeologen wijst niets erop dat ze daadwerkelijk van Petrus zijn. Ze stammen waarschijnlijk uit de eerste eeuw, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze ook aan de apostel toebehoren. Het is zelfs de vraag of Petrus ooit in Rome is geweest.

Kerkelijke archeologen raakten overtuigd toen ze naast de botten de tekst 'Petr eni' zagen staan. Dat zou een afkorting zijn van 'Petros enesti', ofwel 'Petrus is hier'. Nadat de kerk in 1950 bekendmaakte dat kerkelijke archeologen op de tombe van de prins der apostelen waren gestuit, volgde er een lange radiostilte.

'Paus Paulus VI blufte: hij had geen bewijs'
In 1968 maakte paus Paulus VI plots bekend dat 'overtuigend was vastgesteld' dat de botten van Petrus waren geweest. Volgens Vaticaankenner John Thavis was Paulus flink aan het bluffen. Hij had nauwelijks bewijs en zou zijn ingefluisterd door een archeoloog. Andere Vaticaanse archeologen spraken er naar verluidt schande van.

De huidige Vaticaanse functionarissen trekken zich daar weinig van aan. 'We zijn er niet op uit om de discussie weer te openen', vertelt voorzitter Rino Fisichella van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie vorige week in de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano. 'Gods mensen hebben altijd geloofd dat dit de relieken van Petrus zijn en we blijven ze op die manier vereren.'

Lees verder na de advertentie
Paus Franciscus, tijdens zijn bezoek aan de 'tombe van Petrus' in het Vaticaan. © epa

Deel dit artikel