Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vaticaan: paus was wel degelijk kritisch over junta

Home

© AFP
Update

Jorge Bergoglio is niet stil gebleven tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Berichten daarover moeten 'duidelijk en krachtig worden ontkend', stelt het Vaticaan. 'De reacties komen van antikerkelijke linkse elementen die het op de kerk hebben gemunt.'

Volgens de kerk is er 'nooit sprake geweest van een concrete of geloofwaardige beschuldiging aan zijn adres'. 'Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft hem eenmaal ondervraagd', vertelt de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi. 'Maar hij is niet in staat van beschuldiging gesteld.'

Tijdens de militaire dictatuur van 1976-1983 kwam Bergoglio (die woensdag werd gekozen tot paus) geregeld op bezoek bij dictator Videla. Volgens de kerk greep hij dat overleg aan om amnestie te vragen voor politieke gevangenen. Mensenrechtenorganisaties zijn sceptisch: Bergoglio zou niets aan verdwijnen hebben gedaan - terwijl hij daar wel van op de hoogte zou zijn geweest.

Wel aangeklaagd, niet vervolgd
In 2005 werd hij voor het eerst aangeklaagd, omdat hij geweten zou hebben van de ontvoering van een pater. Die werd vijf maanden gemarteld omdat hij zich had verzet tegen de junta. Bergoglio ontkent dat hij wist van de ontvoering. Hij is niet vervolgd; het openbaar ministerie vond dat het niet genoeg bewijs tegen hem.

Bergoglio's attitude tijdens de dictatuur is niet zonder meer omstreden: hij zou ook hulp hebben geboden aan dissidenten. Ook voor zijn aandacht voor armen is veel lof. Het Vaticaan liet vrijdag weten dat Franciscus zijn landgenoten nu oproept om niet naar zijn inauguratie te komen. Het geld van een vliegreis kunnen ze beter besteden aan armenzorg. Toen hij tot kardinaal werd gecreëerd deed hij een vergelijkbare oproep.

Deel dit artikel