Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vaticaan leent kardinaal-biografiën van Wikipedia

Home

Robin de Wever

Aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk © anp

De verse Nederlandse kardinaal Wim Eijk 'neigt sterk naar conservatisme'. Dat maakt hem 'een van de meest omstreden religieuze figuren van het land', meldt het Vaticaan in een nieuwe biografie. Diens bron: de Italiaanse Wikipedia.

Eijks karakterschets rept onder meer over zijn orthodoxe kijk op abortus en homoseksualiteit. Hij raakte in 1999 in opspraak toen kerkhistoricus Ton van Schaik een reeks collegedictaten van zijn hand publiceerde.

Eijk meende dat homo's niet tot dezelfde liefde in staat waren als gehuwden. Priesters zouden hen naar een psycholoog moeten sturen voor hun 'neurotische ontwikkelingsstoornis'.

Tijdsdruk
De teksten zijn geproduceerd onder tijdsdruk, meldt woordvoerder Federico Lombardi aan The Guardian. Ze hebben geen officiële status en dienen als geheugensteun voor journalisten. Volgens Lombardi verschijnen de officiële biografieën zo snel mogelijk op de website van het Vaticaan.

De benoeming van de 22 kardinalen werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Deel dit artikel