Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vasthouden aan begrotingsdiscipline volgens DNB-president Knot bittere noodzaak

Home

Redactie

Knot: "Als je de rentebetalingen op de staatsschuld buiten beschouwing laat, zie je dat de lopende uitgaven nog steeds de lopende inkomsten overtreffen." © ANP

Dat Nederland met zijn begrotingstekort niet in het rijtje Spanje, Griekenland, Portugal staat, is alleen te danken aan de lage rente die we betalen op de staatsschuld. "We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van die lage rente," , zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot.

De weerstand tegen bezuinigingen om het begrotingstekort op orde te krijgen, neemt toe. Diverse economen en politici wijzen op de lage rente die Nederland betaalt over de staatsschuld. Zij pleiten voor meer lenen om met dat geld de economie aan te jagen. Knot is het daar volstrekt niet mee eens.

"Die lage rente is nu erg fijn, maar op termijn een groot risico", zegt hij. "Als je de rentebetalingen op de staatsschuld buiten beschouwing laat, zie je dat de lopende uitgaven nog steeds de lopende inkomsten overtreffen. Dit heet in vaktaal het primaire tekort. Er is in de eurozone maar een land dat er op dit punt slechter voorstaat dan Nederland. Dat is Spanje. Ik hoor u denken: Portugal, Ierland, Italië, Griekenland - ja, die staan er volgens die maatstaf allemaal beter voor! Daar schrok ik ook van toen ik dat onder ogen kreeg."

"Dat we er in het eindcijfer, het feitelijke begrotingstekort, zoveel beter voor staan dan andere landen is alleen te danken aan het feit dat we zo weinig rente betalen op onze staatsschuld. We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van die lage rente. Terwijl je op je klompen kunt aanvoelen dat die rente weer omhoog zal gaan, als de crisis langzamerhand wegebt.

Ondanks de roep om versoepeling van de rigide begrotingsnormen, vindt Knot dat Nederland moet vasthouden aan de 3 procentsnorm. Dat het tekort dit jaar hoger uitvalt, is voor Knot geen reden alsnog in te grijpen.

"Dan kun je eigenlijk alleen maar reageren door de belastingen te verhogen, want de meeste uitgaven liggen gewoon vast. Dat is extra schadelijk voor de economische groei, en die staat al onder druk. Dus ik begrijp dat het kabinet in 2013 het tekort iets laat oplopen.

"Voor 2014 gaat dat niet op. In dat jaar doet het kabinet nog helemaal niets om het onderliggende tekort te verbeteren. Sterker nog, zonder de aanvullende maatregelen waarover nu wordt onderhandeld, verslechtert onze positie juist. Dat is voor mij onacceptabel. Er zal dus voldoende bezuinigd moeten worden om dat structurele tekort niet te laten verslechteren.

"Dan praat ik dus niet over kapotbezuinigen. In feite is het begrotingsbeleid in 2014 dan ongeveer neutraal. Ik pleit wel tegen extra stimuleringen in 2014, want op lange termijn kunnen we ons dit gewoonweg niet veroorloven."

Het volledige interview met DNB-president Klaas Knot is alleen toegankelijk voor abonnees of tegen betaling.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel