Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Varkenshaasje met bergamotsaus

Home

Henja Schneider

2 varkenshaasjes, 80 gram boter, 2 uien(fijngehakt), 40 gram bloem, 0,8 dl witte wijn, 4-5 eetlepels fijngehakte blaadjes van de bergamotplant, 0,2 dl slagroom, zout en peper naar smaak

In de Week van de Aarde, die van 18 tot 25 april in België georganiseerd wordt, viel gisteren ook de Dag van de Aarde. Dit is de dag waarop sinds 1970 de verjaardag wordt gevierd van de milieubeweging, die in dat jaar eigenlijk voor het eerst van zich liet spreken. Zo’n verjaardag moet natuurlijk wereldwijd vorm en bekendheid krijgen en dat blijkt niet eens zo eenvoudig tussen moederdag, secretaressedag, vaderdag, omadag, sinterklaas, Kerst, Pasen en wat niet al.

Een milieubewuste Franse vader vertelde dat hij in het kader van deze feestdag met zijn kinderen een ’pizzatuin’ ging aanleggen, vooral met de bedoeling zijn nageslacht wat meer enthousiasme voor groente bij te brengen. Hij had dat idee weer uit een Amerikaans blad, zag er heil in en zou wel eens gelijk kunnen hebben, heb ik het idee. Want ook als je geen echte tuin hebt en alleen een balkon, kun je in een kistje of een flinke bak op je balkon best een paar tomatenplanten zetten (neem bijvoorbeeld een gele en een rode kerstomaatjesplant) en basilicum, dan heb je voor je pizza al een paar heel lekkere verse dingen. Misschien zelfs een paprikaplant.

En als u toch naar plantjes zoekt, grijp dan uw kans als u een bergamotplantje aantreft. De blaadjes van de plant bevatten dezelfde olie als de vruchten van de ’echte’ bergamot, een soort citrusboom. Hier een recept voor Varkenshaasjes met bergamotsaus.

Wrijf de varkenshaasjes in met zout en peper en bak ze om en om in de helft van de boter in ongeveer vijftien minuten gaar op matig vuur. Dek ze af met aluminiumfolie. Laat ze tien minuten rusten. Snijd het vlees in plakjes, leg die op een schaal en houd ze warm.

Maak intussen de saus: laat de rest van de boter op laag vuur smelten en roerbak de gesnipperde uien tot ze zacht maar niet bruin zijn. Roer er de bloem door en roerbak die een paar minuten mee. Roer er vervolgens de wijn door en dan het grootste deel van de bergamotblaadjes, en peper en zout naar smaak.

Zet de pan van het vuur, roer de room door de saus en giet die over het vlees. Strooi de rest van de fijngehakte bergamotblaadjes erover.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie