Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Varkens in Nood wil accijns op vlees

Home

Redactie

Varkenshouders zijn verplicht hun dieren afleiding te bieden. © ANP

Meer dan 67.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie van Stichting Varkens in Nood voor verandering in de varkenshouderij door accijns op vlees. De stichting overhandigt donderdag de petitie aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Volgens de stichting lijden varkens in de Nederlandse varkenshouderij onder in totaal 120 misstanden, zoals doorligwonden, maagzweren, speendiarree en stress.

De petitie is een oproep om de varkenssector te saneren en om te investeren in nieuwe vervangers van vlees. Deze verandering moet volgens de stichting financieel mogelijk gemaakt worden door een accijns op vlees.

De stichting is zelf verrast over de respons. 'We wisten dat het een onderwerp is dat leeft, maar dit overtreft alle verwachtingen. Het is een duidelijk signaal dat men de misstanden in de varkenshouderij onacceptabel vindt', stelt directeur Hans Baaij van de stichting.

Varkens in Nood maakt zich al langer sterk voor een vleestaks. Duurder vlees zou behalve voor het dierenwelzijn, ook goed zijn voor de volksgezondheid en het milieu, betoogden Baaij en kinderboekenschrijver Jan Terlouw in 2013 in Trouw.

Deel dit artikel