Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van vliegtax wordt alleen schatkist beter

Home

Bas Dobbelstein en beleidsmedewerker verkeer en waterstaat van de VVD-Tweede-Kamerfractie

Schiphol kende vorige week vrijdag met 171.000 passagiers de drukste dag van het jaar. Als het aan het kabinet ligt, haalt het volgend jaar alleen al op deze dag 4,3 miljoen euro op over de rug van vakantievierend Nederland. Het kabinet noemt dit een vliegtax die goed zou zijn voor het milieu. In werkelijkheid is het een ordinaire belasting waar het milieu op geen enkele wijze baat bij heeft.

Het kabinet heeft blijkbaar besloten aan de lange rijen vacantiegangers op Schiphol geld te verdienen, 350 miljoen om precies te zijn. Dat is het bedrag van de nieuw in te voeren vliegticketbelasting. Een heel slecht idee in meerdere opzichten.

Allereerst gaat de reiziger 25 euro meer betalen voor zijn ticket. Daarnaast zullen vooral low cost maatschappijen sneller uitwijken naar het buitenland. Dat is slecht voor de consument en zorgt ook voor het verdwijnen van honderden banen, vooral op regionale luchthavens, naar luchthavens vlak over de grens. Kortom Nederland heeft alleen de lasten terwijl de baten verdwijnen naar de ons omringende landen.

Het kabinet voert aan dat deze heffing leidt tot een schoner milieu. Niets is minder waar. Het Natuur- en Milieu Planbureau heeft berekend dat er door deze maatregel niet minder gevlogen zal worden. We willen nu eenmaal naar de zon en het liefst zo snel, comfortabel en voordelig mogelijk. En als dat laatste betekent vertrekken vanaf een luchthaven in België of Duitsland dan zal de consument dat doen. En hoe gaan we daarheen? Jawel, met de auto.

Dit kabinet heeft de mond vol over gezin en milieu, maar het enige wat hiermee wordt bereikt is dat een hardwerkend gezin veel meer gaat betalen voor zijn vakantie zonder dat het milieu daar beter van wordt.

Deze maatregel gaat lijnrecht in tegen de eigen spelregels van het kabinet. In het regeerakkoord is te lezen dat heffingen pas aan de orde zijn als consumenten of bedrijven alternatieven hebben voor hun milieubelastend gedrag. Als het kabinet naast vliegen andere mogelijkheden van vervoer ziet voor een weekje met het gezin naar Turkije hoort de VVD dat graag. Gevreesd moet worden dat het kabinet de maatregel echter gewoon invoert. Het geld is al ingeboekt en is nodig om de toch al snel leegstromende schatkist van Bos te vullen. Prettige vakantie.

Deel dit artikel