Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Rey op groslijst VVD Roermond

Home

Redactie

Jos van Rey. © ANP
Update

De leden van de afdeling Roermond van de VVD beslissen maandag of Jos van Rey definitief op de groslijst komt te staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Van Rey staat al op de voorlopige kieslijst, zei voorzitter Victor Cillekens van het bestuur van de VVD in Roermond donderdag. Daarover wordt maandag gestemd.

In november wordt de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vastgesteld. Dan adviseert het bestuur over de volgorde van de kandidaten. De lijst die maandag onderwerp van gesprek vormt, is een alfabetische kandidatenlijst. De in opspraak geraakte VVD'er Van Rey is in Roermond zeer populair. Binnen de lokale VVD is er nauwelijks oppositie tegen zijn kandidatuur.

Het hoofdbestuur van de partij liet donderdag weten het 'schadelijk voor de VVD' te vinden dat nog steeds niet duidelijk is of het Openbaar Ministerie (OM) Van Rey gaat vervolgen. 'Het hoofdbestuur betreurt het dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het OM naar de heer van Rey en een eventuele aanklacht', zo laat het in een verklaring weten.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De woordvoerder van het OM gaf in een reactie aan dat het onderzoek nog 'geruime tijd' zal duren. 'Het doel van het OM is waarheidsvinding. Dat brengt met zich mee dat er een tijd mee gemoeid is.'

Het hoofdbestuur stelt het in het algemeen verstandig te vinden dat 'mensen die in opspraak zijn, zich direct terugtrekken uit welke politieke activiteit dan ook'. Het benadrukt echter ook dat dit de eigen verantwoordelijkheid van het lid is en dat Van Rey het recht heeft zich te kandideren zolang er geen aanklacht tegen hem ligt.

De kwestie rond de kandidatuur van Van Rey wordt wel voorgelegd aan de onlangs ingestelde integriteitscommissie van de partij. Volgens Cillekens is er nog geen contact geweest met het hoofdbestuur. 'Van Rey heeft vorig jaar meteen zijn verantwoordelijkheid genomen door zijn functies neer te leggen. Een politicus leeft in een glazen huis en kan zich niet verweren tegen aantijgingen. Daarom zou het de verantwoordelijkheid van het OM moeten zijn om binnen een redelijke termijn met uitkomsten te komen. Maar er is na al die tijd nog niet eens een aanklacht.'

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie