Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Ojik stapt op, Jesse Klaver nieuwe leider GroenLinks

Home

Redactie

Bram van Ojik en Jesse Klaver bij het ministerie van Financiën. © ANP

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij.

De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Rik Grashoff zal de vierkoppige fractie van GroenLinks completeren na het vertrek van Van Ojik. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer.

Lees verder na de advertentie

Jesse Klaver: politiek talent en duizendpoot

Jesse Klaver lijkt misschien jong en onervaren, maar vooral dat laatste is hij allerminst. Onlangs kwam hij in het nieuws toen er een foto circuleerde van hem en president-commissaris Rik van Slingerlandt van ABN AMRO. Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiële sector, was Klaver duidelijk niet van plan zich de kaas van het brood te eten door de seniore topman. Wie is Jesse Klaver?

Jesse Klaver is 29 en is sinds 4,5 jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij is al elf jaar lid van GroenLinks, en voor hij post vatte als Kamerlid, was hij voorzitter van de jongerenafdeling Dwars. Zes jaar geleden werd hij voorzitter van jongerenvakbond CNV Jongeren. Vakbondslid was hij daarvoor niet, een protestants-christelijke achtergrond had hij evenmin, maar de functie leek hem te passen als een handschoen. Via het CNV kwam hij in de Sociaal-Economische Raad (Ser), hij was het jongste lid ooit. Nog geen jaar later kwam hij op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks en sinds mei 2010 zit hij in de Kamer. Prompt werd hij door de pers uitgeroepen tot groot politiek talent.

Hij kreeg de zware portefeuilles sociale zekerheid en onderwijs. De fractie maakt zich wel eens zorgen of het niet te veel is, wat Klaver nu al doet. Maar hij wist zich gesteund door diverse partijleiders.

In een interview met Trouw vertelt hij over zijn achtergrond: zijn moeder; de carrierevrouw. De afwezigheid van zijn vader, zijn activistische opa, en -natuurlijk- zijn politieke standpunten.

Jesse Klaver. © ANP
Jesse Klaver in gesprek met president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN AMRO na afloop van het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiele sector. © ANP

Van Ojik: Ik wil vooral herkenbaar politicus zijn.

De zestigjarige Van Ojik vindt dat hij vertrekt op een moment dat zijn partij er goed voorstaat. In 2012 werd hij onverwacht fractievoorzitter nadat GroenLinks flink had verloren. "Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om dat vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt", schrijft hij in de brief waarmee hij zijn vertrek aankondigt. Hij wijst erop dat meer kiezers weer op GroenLinks stemmen.

Binnen GroenLinks werd Van Ojik verweten dat hij de minst bekende politiek leider aan het Binnenhof was, maar in een interview met Trouw zei hij niet geïnteresseerd te zijn in een zo hoog mogelijke naamsbekendheid op zichzelf. "Er zijn zoveel mensen heel erg bekend, terwijl je geen idee hebt waarom eigenlijk. Als politicus schiet je er niets mee op."

"Waar ik op uit ben is om een herkenbaar politicus te zijn. Als 30 procent van de mensen zegt: 'Ik weet waar-ie mee bezig is, ik snap dat ook en misschien stem ik wel op hem', dan ben ik dik tevreden. Als een andere politicus wordt gekend door 90 procent van de mensen, zal me dat eerlijk gezegd worst wezen. Ik doe het ook nog maar een jaar. Hoe langer, hoe bekender ik word. Daar durf ik vergif op in te nemen."

Toen u aantrad stond de partij in brand. Nu is er een nieuwe koers en rust.
"Die verantwoordelijkheid kreeg ik op het moment dat ik op deze positie kwam. Ik heb het nooit als onmogelijk gezien. Ik voel me zo met de partij verbonden, voordat GroenLinks bestond was ik al een GroenLinkser. Ik dacht: het zal lastig worden, het zal tijd kosten, er hangt veel af van hoe ik het zelf doe, maar ik heb nooit getwijfeld, ook niet 's avonds laat als ik in mijn bedje lag. Ik heb nooit gedacht, zoals sommigen in de partij: misschien moeten we maar eens serieus nadenken over een fusie met dit of dat."

Nieuw elan
Om GroenLinks als fractie nog meer inhoudelijk te versterken, is volgens Van Ojik een lange adem en een ononderbroken inzet van belang. "Dat we er goed voor staan, betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden."

Van Ojik heeft er vertrouwen in dat GroenLinks onder leiding van Klaver een nieuwe stap zal zetten. Zijn vertrek noemt hij geen eenvoudig besluit. "Ik heb er lang over nagedacht en het weloverwogen genomen."

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks.
Van Ojik weet nog niet wat hij nu gaat doen. Hij denkt wel dat hij zich voor GroenLinks in een andere rol nuttig blijft maken.

© anp

Reacties: De tussenpaus die zich manifesteerde als ware leider

PvdA-leider Diederik Samsom prijst de constructieve samenwerking van Van Ojik: "Een bijzonder aardige collega met wie ik persoonlijk en politiek heel goed kon samenwerken. Ondanks de coalitierol van PvdA en oppositie van GroenLinks hebben we afgelopen jaren, mede dankzij Bram, samen kunnen optrekken op belangrijke thema's als energie, sociale zaken en onderwijs. Ik hoop dat we die lijn kunnen voortzetten. Ik dank Bram hartelijk voor al het werk dat hij verricht heeft en wens Jesse veel succes."

Ook lovende woorden van vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA): "Heel veel waardering voor integere, vriendelijke politiek van Bram van Ojik, alle vertrouwen in zijn opvolger Jesse Klaver. Wens GroenLinks het beste."

Ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra prijst de kundigheid van Van Ojik: "We zijn het politiek niet altijd met elkaar eens, maar hebben desondanks prettig en constructief samengewerkt. Hij werd weggezet als een tussenpaus, maar heeft zich gemanifesteerd als een ware leider van GroenLinks. We zullen zijn humor en relativeringsvermogen missen. Ik wens zijn opvolger Klaver veel succes."

Minister-president Mark Rutte liet weten Van Ojik te hebben gebeld: "Ik heb hem laten weten dat ik veel waardering heb voor de manier waarop hij als fractievoorzitter van GroenLinks heeft gefunctioneerd. Van Ojik houdt het oog altijd op de bal. De inhoud staat voorop. Hij combineerde zijn kritische geest met een constructieve houding en vriendelijke inslag. Ik heb veel respect voor zijn grote verdiensten voor GroenLinks en zijn besluit van vandaag. Ik wens hem en zijn opvolger Jesse Klaver veel goeds en succes in de toekomst. Ik zie uit naar een goede samenwerking met de nieuwe fractievoorzitter.''

PvdA-leider Diederik Samsom (R) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. © anp

Deel dit artikel