Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Nellefabriek op werelderfgoedlijst Unesco

Home

De Van Nellefabriek in Rotterdam heeft een plaats gekregen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco vandaag tijdens een vergadering in Qatar besloten. Het Koninkrijk der Nederlanden telt nu 10 erkende erfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk.

De erkenning betekent, naast wereldwijde reclame voor het gebouw, dat de Nederlandse overheid zich verplicht tot goed beheer van het object. De Van Nellefabriek krijgt nu niet direct geld van Unesco. Een delegatie uit Rotterdam, met onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb, was in Qatar aanwezig op het moment dat de toekenning kwam.

Aboutaleb reageerde verheugd op het eerste Unesco-erfgoed in zijn stad. 'Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is één van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt.' De nieuwe status van het complex ziet hij als een geschenk voor alle toekomstige generaties.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei bij het indienen van het nominatiedossier vorig jaar dat Nederland met de Van Nellefabriek goud in handen had: 'Dit prachtige gebouw is een voorbeeld van hoe monumenten bewaard en levend gehouden kunnen worden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft in alle opzichten voort.'

Inmiddels is de fabriek, onder de naam Van Nelle Fabriek, al jaren succesvol in gebruik als kantoor- en locatie voor evenementen.

Lees verder na de advertentie
Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen

Aboutaleb, burgemeester Rotterdam

Deel dit artikel

Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen

Aboutaleb, burgemeester Rotterdam