Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Marwijk: conservatief maar lang succesvol

Home

© anp

Nog maar een half jaar geleden verlengde een succesvolle Bert van Marwijk zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal tot en met het EK van 2016. Hij bedankte vanavond toch voor die eer, nadat Oranje voor het eerst sinds 1980 was gesneuveld in de groepsfase van een groot toernooi.

De 60-jarige oefenmeester, geboren op 19 mei 1952 in Deventer, trok zijn conclusies uit de teleurstellend verlopen eindronde in Polen en Oekraïne. Van Marwijk geloofde heilig in de voetballers met wie hij twee jaar geleden in de WK-finale belandde. Onterecht, zo bleek tijdens de eerste twee groepswedstrijden op het EK. Met een andere opstelling lukte het vervolgens ook niet tegen Portugal.

Eigenzinnig, halsstarrig en een tikkeltje conservatief. Het zijn allemaal eigenschappen die de opvolger van Marco van Basten vaak zijn toegedicht. Van Marwijk liet zich inderdaad niet snel op andere gedachten brengen. Hij geloofde en hield vast aan zijn eigen visie, die bij Oranje niet altijd tot sprankelend spel leidde maar tot voor kort wel erg succesvol was.

Want Van Marwijk had zich zelfs wereldkampioen mogen noemen als Arjen Robben de bal in de WK-finale niet op de grote teen van de Spaanse doelman Iker Casillas had geschoten. Na de mondiale eindstrijd in Zuid-Afrika wilde de grijze trainer met het Nederlands elftal resultaat aan aantrekkelijk spel koppelen. Dat ging hem aardig af, tijdens prachtige wedstrijden tegen Zweden (4-1), Hongarije (0-4) en San Marino (11-0).

Van Marwijk vluchtte dit voorjaar weer naar zijn strijdwijze met twee controlerende middenvelders, na teleurstellende resultaten tegen Zweden (3-2), Duitsland (3-0) en Zwitserland (0-0). Toen succes daarna opnieuw uitbleef, barstte de kritiek los. Waarom geen Klaas-Jan Huntelaar, de topschutter van de Duitsland en de EK-kwalificatie? Waarom niet eerder Rafael van der Vaart voor Nigel de Jong of Mark van Bommel? Waarom steeds maar weer Robin van de Persie in de spits?

Van Marwijk constateerde al voor het EK dat botsende ego's Oranje wel eens konden opbreken. Hij kreeg gelijk, maar kon het niet voorkomen. Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt wilden niet meer leven met een rol op het tweede plan. Robin van Persie speelde wel maar leek vaak zijn eigen gang te gaan.

Zo nam een unieke lichting internationals ook met lege handen afscheid van de eindronde in Polen en Oekraïne. De ploeg zal de komende jaren een nieuw gezicht krijgen, want over twee jaar zijn de meeste basisspelers van nu de grens van 30 levensjaren gepasseerd. Aan een nieuwe bondscoach de zware taak om het Nederlands elftal succesvol te verjongen.

Lees verder na de advertentie

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie