Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Dijke en de homo's

Home

Louis Cornelisse

* De parlementariër Leen van Dijke van de RPF was zich in mei 1996 van geen kwaad bewust. De verslaggevers van de Nieuwe Revu vroegen hem wat hij ervan vond dat de Evangelische Omroep homoseksuelen afwijst.

Van Dijke aarzelde niet: ,,Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen de homoseksuele praxis - die ik afwijs - en homoseksuelen als zodanig. Ik verwerp fraudeurs ook niet compleet omdat ze fraude plegen. Wat ik bedoel is dit: je kunt best iemand aannemen die een keer in de fout is gegaan. Zolang die persoon maar de intentie heeft om dergelijke misstappen niet te herhalen.''

De politicus kreeg de ruwe tekst voor publicatie nog even onder ogen en las deze uit tijdnood tijdens een debatje. De Zeeuw zag geen beren op de weg. Zeker niet omdat er ook in het vraaggesprek stond afgedrukt, hoe hij reageerde op de vraag of de RPF-man dieven en homo's op één lijn plaatst. Van Dijke tegenover het weekblad: ,,Wij christenen hebben een geweldig kwalijke eigenschap ontwikkeld: we brengen ten onrechte gradaties aan in Gods geboden. Alsof ge erg en minder erg hebt! Maar waarom zou stelen, bijvoorbeeld uitkeringen pikken van de overheid, minder erg zijn dan zondigen tegen het zevende gebod? Ja, waarom zou een praktiserend homoseksueel beter af zijn dan een dief?''

De rechtbank oordeelde: ,,Het was een vraag- en antwoordspel. De hele tekst overziend, was er geen sprake van een uiteenzetting van zijn geloof.'' Het vonnis luidde: belediging en dat is strafbaar. Het gerechtshof en nu ook de Hoge Raad zien de uitspraken in een andere context. In beide arresten wordt weliswaar gesteld dat de uitlatingen 'op zichzelf kwetsend en beledigend' zijn, maar daarmee is voor de twee college's de (zwarte) kous niet af. Praktiserende homoseksuelen 'hoeven' zich niet in hun waardigheid aangetast te voelen, omdat het Van Dijke te doen was om een uitleg over zijn geloofsovertuiging. Hij had niet de intentie homoseksuelen te beledigen. De Raad voegt eraan toe dat het de politicus mogelijk moet zijn vanuit de vrijheden van meningsuiting en godsdienst een uitgesproken positie in een maatschappelijk debat in te nemen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel