Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van der Steur gaat door het stof bij Volkert-debat

home

Redactie

Van der Steur kijkt niet vrolijk na de kritiek van diverse Kamerleden. © ANP
Update

De falende cultuur op het Ministerie van Veiligheid en Justitie: dat was tijdens het debat over de affaire rond de foto's van Volkert van der G. het hete hangijzer. Van der Steur bood nogmaals zijn excuus aan, dat werd geslikt door de Kamer. Hij belooft te streven naar meer 'scherpte en alertheid' op zijn in ongenade geraakte ministerie.

Een flinke misrekening. Meer dan een inschattingsfout. Minister Ard van der Steur (VVD) kreeg - zoals verwacht - de wind van voren van de oppositie. De woordvoerders van Kamerfracties stelden in het eerste deel van het debat vragen als: "Wie is er eigenlijk de baas op het ministerie?" 

Van der Steur hoorde alles aan, gehuld in een boetekleed. Eerder deze week gaf hij in een brief naar de Kamer al toe dat hij fouten heeft gemaakt rond de publicatie van de foto's van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn.

"Het is duidelijk dat dit niet nog een keer moet gebeuren", zegt parlementair verslaggeefster Nicole Besselink. "Er staat nu een kruisje achter zijn naam. Dat zal hij zelf moeten zien uit te gummen. Hij zal echt op zijn woorden moeten gaan letten."

'De minister staat in zijn hemd'
Niet alleen de oppositie reageerde kritisch, ook regeringspartij PvdA liet zich horen. Kamerlid Jeroen Recourt zei dat het vertrouwen in het ministerie een flinke deuk heeft opgelopen. "De diensten werken weer niet goed samen, ze delen cruciale informatie wéér niet." Om daaraan toe te voegen: "De minister staat in zijn hemd."

Recourt benadrukte het falen van Van der Steur. "Hij deelde informatie die hij had niet met de Tweede Kamer. Dat kán niet." GroenLinks mikte op de ambtenaren. Kamerlid Linda Voortman: "Kennelijk is er niemand die denkt: dit is zo gevoelig, laten wij de minister informeren." Groep Bontes/Van Klaveren zei een parlementair onderzoek te willen naar het functioneren van de ambtelijke top van het ministerie en het Openbaar Ministerie.

Lees verder na de advertentie
Ik wist niet dat de kous een naadje had

Minister Ard van der Steur

Kamerlid Jeroen Recourt © ANP

De kous en het naadje
Van der Steur reageerde gelaten op de beschuldigingen. Hij bood zijn oprechte excuses aan. De minister had wel iets gehoord over gesprekken over een foto, maar was er niet op aangeslagen. Hij verweet zichzelf dat hij de reikwijdte van de gesprekken niet goed had ingeschat, waardoor hij de Kamer onjuiste informatie gaf. "Ik wist niet dat de kous een naadje had'', zei Van der Steur, reagerend op de kritiek van Kamerleden dat hij het naadje van de kous niet wist. 

De minister gaf toe dat de informatievoorziening naar de top van het ministerie beter moet. Hij heeft hierover met zijn topambtenaren gesproken. Van der Steur eist vanaf nu 'scherpte en alertheid'. Een andere houding accepteert hij niet langer, zei hij. 

Interne notie
Van der Steur deelde verder mee dat hij geen ambtsberichten kan delen met de Kamer. De oppositie wilde het interne ambsbericht van het Openbaar Ministerie over de foto van Volkert van der G. inzien, om te achterhalen welke informatie de minister precies had toen hij de Kamer inlichtte.

Van der Steur wees erop dat dit soort berichten nooit naar de Tweede Kamer worden gezonden. Dan zou volgens hem het OM intern nooit vrijuit kunnen communiceren. De minister meldde ook dat hij het afgelopen half jaar geen overleg over Van der G. heeft gehad.

De PvdA wil dat de minister er alles aan doet om de deuk in het vertrouwen in zijn ministerie te herstellen. Van der Steur beloofde daar alles aan te zullen doen - een halfjaar geleden is hij juist aangesteld om verbeteringen door te voeren na geblunder in de keten.

Wat ging er aan dit debat vooraf?

Van der Steur moest deze week erkennen dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de foto's van Volkert van der G. die vorig jaar in De Telegraaf verschenen. Zijn ambtenaren bleken al veel langer dan een dag voor publicatie van de foto's af te weten. 

Uit onderzoek dat Van der Steur de afgelopen dagen liet doen, blijkt dat zijn diensten voorafgaand aan Van der G.'s vrijlating maandenlang overleg hebben gevoerd met diens advocaat. Tijdens die gesprekken ontstond het idee om een foto van de moordenaar van Pim Fortuyn te publiceren. 

Het was uiteindelijk de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die de politie verzocht om samen met Van der G.'s advocaat een fotomoment te organiseren. Op basis van de reacties zou de NCTV, verantwoordelijk voor Van der G.'s beveiliging, het 'dreigingsniveau' beter kunnen inschatten.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie
Ik wist niet dat de kous een naadje had

Minister Ard van der Steur

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.